39 personer greps för knarksmuggling

Polisen har arresterat 39 personer i sju provinser som de tror tillhör en kriminell grupp som bedriver kokainsmuggling mellan det spanska fastlandet och Kanarieöarna.

Här går polisen till aktion mot personer som arresterats för kokainsmuggling. Foto: Policia Nacional

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

13 personer arresterades i provinsen Las Palmas. Nationaliteten för de 39 arresterade är 31 från Colombia, fem från Spanien, två från Venezuela och en från Brasilien.

73 kg kokain, ett kilo MDMA, 150 000 euro i kontanter, tre gevär, två pistoler, fyra byggnader och 41 fordon beslagtogs. 70 bankkonton är också blockerade.

Utredningen har pågått sedan maj 2018, då ett paket med 15 kilo kokain och ett kilo MDMA upptäcktes av posttjänsten på Kanarieöarna, säger polisen i ett pressmeddelande.

En man som paketet var adresserat till arresterades på Teneriffa.

Pågått i flera år

Undersökningen avslöjade ett komplext kriminellt nätverk som har hanterat narkotikahandel i flera år.

Efter att narkotikapaketet upptäcktes fortsatte gänget att smuggla droger till Kanarieöarna med så kallade mulor, människor som fick betalt för att smuggla det med sig i planet. Detta avslöjades också av polisen.

Totalt tolv personer som agerat "mulor" arresterades, inklusive sju på Fuerteventura flygplats och tre på Lanzarote flygplats. Nio kilo kokain beslagtogs. 

Under undersökningen hittades också 38 kilo kokain dold i ett kylskåp som skickades till Kanarieöarna.

Tre miljoner euro

Alla polisinsatser och beslag har kostat smugglarna mer än tre miljoner euro i obetalda droger till det kriminella nätverket.

Gänget fortsatte sedan att smuggla droger till sjöss i containrar i Sydamerika i samarbete med en annan gäng baserad i Gaicia.

Den påstådda gängledaren i Madrid, en person från Colombia med smeknamnet La Negra, arresterades så småningom och flera andra gripanden gjordes.

La Negra är också kopplad till smuggling av stora mängder kokain till Spanien under många år i samarbete med en colombiansk familjeklan i Toledo.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no