Lomo de los Canarios får ökat skydd som historiskt bevarandevärt

Den regionala regeringen på Kanarieöarna beslutade på onsdagen att ge området "Lomo de los Canarios-Playa del Risco" i Agaete status som kulturintressant område  (BIC) kategorin arkeologisk zon.

Detta skelett av en människa, daterat 1270-1400 AD, blev upphittat i Lomo de Risco. Foto: Gran Canaria Patrimonio

Detta innebär att området får ett ökat skydd. Lomo de los Canarios är ett stort bosättningsområde som användes av ursprungsbefolkningen, och Lomo del Risco, eller La Montaneta var en viktig plats för begravning av de döda.

El Risco- och Guigui-ravinen

Enligt Rosa Dávila, talesman för Kanarieöarnas regering, är detta en viktig för-spansk plats som består av många hus och begravningsbyggnader som en gång var en del av en framstående bosätting i den nedre delen av ravinen av Guigui Grande och El Risco.

Området beskrevs första gången på 1960-talet av provinsens beställare av arkeologiska utgrävningar, Sebastián Jiménez Sánchez.

Kyrkan är också BIC

Dessutom kommer  Santa Ursula kyrkan i Adeje på Tenerife att få BIC status.

Kyrkan är en av de mest framstående exemplen på religiös arkitektur på Tenerife.

Risco Caídos kan bli världsarv 2019

En annan viktig förspansk plats, Risco Caídos, är på god väg mot att få status som världsarv,  efter att det utsågs som officiell spansk kandidat mars 2016.
Målet är att uppnå världsarvsstatus 2019.

Avancerade samhällen

Fynden i  Risco Caido och det heliga berget i samma område, Espacios Sagradas de Montana, visar att det var ett komplext samhälle som kunde nå djup kunskap om abstrakta, geometriska, matematiska och astronomiska begrepp, trots en teknologisk nivå som låg nära stenåldern.

För närvarande pågår ett forskningsarbete om Risco Caido som kulminerar i en rapport i september, och som forskarna tror kommer att bidra till att historien om den inhemska befolkningen måste skrivas om.

Även om grunden för aboriginernas kultur var från Berber-kulturen, ligger dess stora värde i att den utvecklats till ett separat samhälle som levde i total isolering i 1500 år, utan tillgång till metall och genom att utveckla teknik som bygger på sten. Detta enligt samordnaren av projektet , arkeolog José de León.

Visar "diabilder" på grottväggar

Vidden av detta var inte klart innan upptäckten av Risco Caídos, där något extraordinärt hände dagen före vårens ankomst:

Morgonens första solstrålar lyste genom öppningar i den ihåliga väggen, och belyste målningar på grottväggen. Allteftersom solen gick upp, flyttades ljuset på väggen och berättade en historia.

Detta är ett fenomen som fortfarande har hemligheter som nationella och internationella forskare försöker avslöja.