26.000 kanarier kan nu få ränter återbetalade från Bankia

Storbanken Bankia är från fredag redo att återbetala ränta på lån till över 26.000 låntagare på Kanarieöarna.

Bankia kommer från fredag att behöva punga ut ränteåterbetalningar till cirka 60.000 låntagare i Spanien och över 26.000 av dessa bor på Kanarieöarna. Foto: Creative Commons-licens

Bakgrunden är en dom i Högsta domstolen i Spanien där det sägs att lägstaräntan som  flera spanska banker har opererat på inte är tillåtet, och att låntagare som har sådana klausuler i avtalen skall återbetalas vad de har betalat för mycket i förhållande till marknadskursen från den dag då kontrakten var undertecknade.

Började under fredagen

Bankia kommer att starta ett "snabbt, säkert och ordnat" återbetalningsförfarande på fredagen för återbetalning ränta, enligt bankens chef för Kanarieöarna, Federico Navarro. Allt kunderna enligt uppgift behöver göra är att kontakta ett Bankia kontor och kontrollera att de är bland de låntagare som har rätt att få tillbaka pengar. Det innebär att det är sannolikt att vara långa köer vid Bankia de närmaste dagarna i veckan framöver. Kunderna kan förmodligen välja om de vill få det överförda beloppet till sitt konto eller dras av från sina kvarstående lånebelopp.

2-3 miljarder euro ska återbetalas

I hela Spanien, har Bankia cirka 60.000 kunder som har rätt att få reda pengar tillbaka. Det är dock inte bara Bankia som måste betala tillbaka räntepengar, utan även flera andra stora banker i Spanien som kört med miniminivåer för låneräntan, som har varit mycket ogynnsamma för låntagare eftersom räntorna har varit mycket låga under flera år nu.

BBVA har meddelat att de kommer att börja återbetalningar den 15 februari, och uppskattar den totala summan till 1,2 miljarder euro.

För alla banker som berörs beräknas av den spanska bankföreningen till mellan två och tre miljarder euro måste återbetalas till låntagare landet runt.

Andra banker som måste punga ut är Banco Popular, Liber Bank, Santander, Sabadell och CaixaBank.

Ogiltigförklarar vräkningar

Det har också börjat bli domstolsbeslut som ogiltigförklarar vräkningar för människor som har misslyckats med att betala amorteringar och räntor på bolån, om det kan bevisas att de hade klausuler om lägstaränta på sina låneavtal.

Tags