Akvariet i Las Palmas fungerar som en sjukstuga för havssköldpaddor

Akvariet Poema del Mar i Las Palmas har en "sjukstuga", det vill säga ett rekreationstank, där sjuka och skadade havssköldpaddor får bygga upp sina krafter igen efter att ha fått medicinsk behandling av örådets rekreationscenter för vilda djur.

Havssköldpadda i Poema del Mar-akvariet i Las Palmas. Foto: Poema del Mar

Sköldpaddorna hålls i en specialtank för havssköldpaddor tills de läggs tillbaka i havet, skriver akvariet i ett pressmeddelande.

Rekreationscentret i Taliarte på Gran Canaria välkomnar sjuka och skadade marina djur från europeiska länder med kust mot Atlanten och har hittills hållit dem i plasttankar som har många begränsningar.

Bland annat är de bara en meter djupa och fyra meter i diameter, vilket är för litet för att sköldpaddor ska kunna simma och stärka musklerna, enligt centrets veterinär och specialist, Pascual Calabuig.

I akvariet får de en djup tank att simma i, med högre temperaturer och en miljö närmare deras naturliga livsmiljö.

Två sköldpaddor av den rödlistade arten Caretta Caretta har redan använt tanken.Den första blev räddad på El Hierro av Ocean Brothers dykteam. De hittade den i ett fisknät som skadat sköldpaddan i sådan utsträckning att en av simfenorna måste amputeras. Det är nu frisk och utsläppt i havet på vid Hierro den här veckan.

Den andra hittades på Gran Canarias södra kust. Det hade en "potera" i sig, det vill säga ett fiskeredskap med många krokar som används för att fiska bläckfisk och var på väg att dö. Om en tid kommer den att bli helt återställt och sättas tillbaka i havet.

Man Förberedelser nu permanent uppehälle i akvariet för havssköldpaddor som har bott i nästan 20 år i Taliarte, och försöker få dem att föröka sig.

En annan nyhet från akvariet är att de sjöhästar som de har där har börjat föröka sig, vilket inte har hänt i spanska akvarier tidigare.

Tags