Undersökning av timeshare-företag på Teneriffa

De misstänkta brotten är kopplade till timeshare-gigantens konkurs.

De misstänkta brotten är kopplade till timeshare-gigantens konkurs.

Av: Richard Potticary redaksjonen@canariajournalen.no

De misstänkta brotten är kopplade till timeshare-giganten Silverpoints konkurs.

Silverpoint hade sin huvudsakliga verksamhet på södra Teneriffa och hade förlorat hundratals rättegångar i samband med försäljning av timeshare-produkter. Företaget valde att gå in i frivillig likvidation i februari 2020.

Hundratals investerare, varav många är pensionärer, förlorade sina besparingar. Samtidigt misstänktes att deras pengar flyttades till en annan grupp av företag, där flera av företagen var offshore-baserade. Betydande tillgångar hos Silverpoint överfördes till Excel innan företaget förklarades insolvent. Åklagare misstänker bland annat kriminell insolvens och försenad verkställighet.

Dolt tillgångar

En av de potentiella brotten är ”alzamiento de bienes”. Det vill säga att dölja tillgångar.

Detta gör det svårt för borgenärer att hitta tillgångar som kan täcka deras skulder.

Miljoner euro, inklusive timeshare-veckor och lägenheter, kan ha tagits bort från Silverpoint strax innan företaget begärdes i konkurs. Ett av företagen som fick dessa tillgångar var Excel, som förvaltade semestermålen. Excel var tidigare känt som Silverpoint Hotels & Resorts SA.

Flera relaterade platser, inklusive Beverly Hills Club, Beverly Hills Heights, Hollywood Mirage och Palm Beach Club, sköts fortfarande av Excel.

Nationella polisens specialenhet för ekonomisk och finanspolitisk brottslighet (La Unidad especializada en Delincuencia Económica y Fiscal) har utarbetat en omfattande rapport om länkar till och involvering i olagliga handlingar för båda företagen.

Silverpoint och Excel kan ha ingått en "simulerad" rättegång mellan varandra i mars 2018.

Silverpoint erkände en påstådd skuld till Excel och lovade att återbetala skulden genom att överföra "en betydande del av, …, om inte alla, företagets medel".

Dessa fonder omfattade 7 347 timeshare-veckor, portföljen för långsiktiga kunder och ett löfte om att betala 6,7 miljoner euro.

Den utredande domaren har begärt att information relaterad till Silverpoints och Excels medel och kontrakt mellan de två parterna samlas in.

Domaren gör detta för att dessa företag misstänks ha "agerat i samarbete", som en del av en plan för att undvika att betala enligt rättsliga domar, enligt åklagare.

Undersökningen kan utvidgas till att omfatta rådgivare till Silverpoint och Excel och deras närstående företag.

Konkursförfarande

Silverpoint ansökte om konkurs i december 2019 och gick direkt till likvidation den 1 februari 2020.

När framställningen ingavs var företagens totala deklarerade medel 14 miljoner euro. Skulden beräknades till 28 miljoner euro.

Konkursförvaltarens rapport indikerar dock att företaget har medel på 83 miljoner euro och skulder på 14 miljoner euro - till stor del relaterade till rättegångar som kunder har vunnit mot företaget.

Förutom likvidationen i Spanien har konkursförfaranden mot moderbolaget Limora Investments Limited pågått i konkursdomstolen i södra distriktet av New York.

Denna process har belyst hur semesterorter på södra Teneriffa var den huvudsakliga inkomstkällan för ett stort nätverk av företag i skatteparadis som Dubai, Jungfruöarna, Panama och Malta.

Det verkar som att Limora-gruppen använde skalföretag för att överföra medel runt om i världen, vilket gjorde det svårt för de spanska myndigheterna att hitta medlen.

Hoppas återvinna 8 miljoner euro

Situationen är annorlunda i Spanien. Här hoppas man att utredningen om överföringen av medel till Excel kommer att leda till att 8 miljoner euro återvinns till borgenärerna.

Miguel Rodríguez Ceballos, justitieminister för Nordic Consulting, representerar många Silverpoint-investerare. Han påpekar att Silverpoint har förlorat rättegångar i många år, men ändå inte betalat vad de döms att betala till sina tidigare kunder. De har inte heller rapporterat de medel som domstolen har försökt få hand om, påpekar han.

Ceballos hoppas att denna undersökning kommer att återvinna tillgångar. Han hoppas också att de ansvariga kommer att straffas för sina handlingar och att det straffrättsliga förfarandet kommer att hjälpa till att rensa upp i den dåliga bilden av Teneriffas semesterindustri.

Översättning:

Thomas Nilsson  thomas.nilsson@canariajournalen.no

Artikkelforfatteren
Richard Potticary

Richard Potticary er regnskapsfører utdannet ved London School of Economics. Han jobber til daglig i firmaet Nordic Consulting.

Tags