Pensionärspar från Narvik tilldömt 130 000 euro i ersättning från timeshare-bolag på Gran Canaria

Den 9 april mottog ett pensionerat par från Narvik det glädjande budskapet att de tilldelas över 130 000 euro efter att ha lagsökt timeshare-bolaget Holiday Club på Gran Canaria.

Puerto Calma i Puerto Rico, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Domslutet föll i första rättsinstans, den lokala domstolen i San Bartolome de Tirajana på södra Gran Canaria.

Paret ville dra sig ur timeshare-kontraktet och fick hjälp av advokatbyrån Timeshare Reclaim & Consulting (TRC) i Puerto Rico udner vintern 2017, när det visade sig vara svårt att sälja tillbaka eller sälja vidare andelarna.

Nekades att säga upp kontrakten

"Vi försökte få Holiday Club att köpa tillbaka kontrakten, men de sa att det var helt omöjligt. De ansåg att vi hade fattat vårt beslut och var tvungna att stå för det, säger kvinnan som vill vara anonym, till Canariajournalen.

Hon läste i Canariajournalen.om ett annat fall där Tove Grimsbo vann ett liknande fall i den spanska högsta domstolen och flera efterföljande artiklar om andra som har vunnit mot timeshare-företag på Kanarieöarna, berättar hon.

"Då insåg vi att det finns en väg ut ur det," sa hon.

Full seger

Holiday Club Canarias Försäljning och marknadsföring S.L.U förlorade ärendet, som var uppe i den lokala domstolen redan i mars, några månader efter att paret gick till advokat.

Kontrakten annulerades av domstolen på grund av olagligheter, och företaget kan välja att antingen punga ut pengarna eller överklaga till nästa rättinstans, vilket provinspalatset i Las Palmas.

Förutom köpeskillingen på 126 264 euro, är Holiday Club dömda att betala juridiska kostnader till motparten.

Sju veckor om året

De tre timeshare-kontrakten som det gäller är på sju veckor om året i Club Puerto Calma anläggningen och avtalet ingicks den 15 juli 2013 och 16 september 2014.

"Vi har varit i anläggningen många gånger och har trivts på Gran Canaria, men åren går fortare än man tror. När man blir gammal kan det finnas många saker, inklusive hälsa och ekonomi, som gör det osäkert om man kan resa och om man har råd med det. Därför ville vi befria oss från timeshare-andelarna, säger kvinnan.

Paret hade inga arvingar som var intresserade av att ta över andelarna. Då Holiday Club inte var speciellt tillmötesgående, gick de så småningom till advokat.

Hon hänvisar också till att de årliga underhållskostnaderna ökade under åren och påpekade att de inte såg något underhåll bli utfört på anläggningen.

"Vi klagade över många saker, men inget hände som vi kunde se”.

Hoppas pengarna kommer snart

Nu hoppas det pensionerade paret, på 75 och 80 år, att Holiday Club inte överklagar och att pengarna betalas ut snabbt.

"Det är ingen mening att gå till domstol om det tar många år innan pengarna utbetalas. Då kan man vara död och begraven, säger hon.

Det gifta paret har fortfarande ett kontrakt på Puerto Calma som inte har tagits med i stämningsansökan. Paret hoppas att de kan få till ett möte med Holiday Club för att ta tillbaka den veckan.

Förlust efter förlust för timeshare-företagen

Domen ställer in sig i ledet med ett  stort antal andra, liknande domar under senare år, där timeshare-företag på Kanarieöarna har förlorat mot kunder som stämt dem. Detta för att bli av med avtalen eftersom de haft svårt att sälja andelarna tillbaka till timeshare-företagen eller vidare till andra.

De flesta kontrakt har ogiltigförklarats eftersom de inte hade den lagstadgade tidsbegränsningen på mellan tre och 50 år.

Enligt TRC har advokatfirman vunnit många sådana fall mot Holiday Club.

Canariajournalen har bett Holiday Club att kommentera domen, men har inte fått något svar innan publiceringsdatumet.

Grimsbo-domen skapade prejudikatet

Ett högsta-domstolsfall i Madrid i januari 2015, där den norska kvinnan, Tove Grimsbo, vann mot timeshare-företaget Anfi del Mar, bildade prejudikat och ledde till en störtflod av tvister, inte bara på Kanarieöarna men även på spanska fastlandet. Tidsföretagen förlorar gång på gång i olika domstolar.

Holiday Club och Anfi har nyligen tagit steg mot att göra om befintliga avtal så att de överensstämmer med lagen.

Anfi gjorde en omröstning bland medlemmarna år 2017 om hur nya kontrakt skulle ersätta de gamla. Holiday Club började förra året erbjuda nya, förändrade kontrakt till befintliga kunder.

Många företagskunder är dock missnöjda med de nya lösningarna, efter vad Canariajournalen erfar.

Tags