Svensk 80-årig kvinna tilldelas en halv miljon kronor i ersättning från timeshare-företag på Gran Canaria

En 80-år gammal kvinna från Vändelsö i Sverige har fått två timeshare kontrakt med företagen Puerto Calma Marketing S.L. och Vista Amadores S.L. ogiltigförklarade. Kvinnan tilldelas nu 522,600 kronor i ersättning.

Amadores Beach Club ligger på den populära, artificiellt anlagda Amadores-stranden sydväst på Gran Canaria. Foto: Pixabay

Domen, som Canariajournalen har lästs, godkändes i maj av den lokala domstolen i San Bartolome de Tirajana på södra Gran Canaria.

Avdrag för tiden som utnyttjats

Kravet lämnades in av advokatbyrån Timeshare Reclaim & Consulting (TRC) på Gran Canaria på uppdrag av deb svenska kvinnan och var på 670,000 kronor, men avdrag gjordes med en beräknad summa för den tid kvinnan hade haft möjlighet att använda lägenheterna sedan  kontrakten undertecknades.

De berörda kontrakten gällde respektive tre veckor samt en vecka per år i en lägenhet i Amadores Beach Club.

Grunden för att domen upphävde kontrakten  är att avtalen inte hade någon tidsbegränsning. Den nuvarande lagstiftningen säger att sådana avtal kan ha en löptid på mellan tre och 50 år. Således blev de dömda som ogiltigförklarade.

Nyttjandevärdet är satt till 14,250 kronor per år

Minskningen av mvärdet beräknades på grundval av den lagstadgade högsta kontraktstiden på 50 år och antalet år som den svenska kvinnan hade tillgång till lägenheten under  de avtalsreglerade fyra veckorna per år.

För enveckas-kontraktet har kvinnan betalat 167,500 kronor. Från den summan gjordes avdrag med 3.750 kronor per år som hon haft möjlighet att använda lägenheten.

För tre veckorskontraktet var beloppet 502.500 kronor och från den summan gjordes avdrag med 10.500 kronor per år av användning. Det blev totalt 14.250 kronors avdrag totalt.

Vinner fall efter fall

TCA har nyligen även vunnit fyra andra fall mot samma timeshare-företag åt sina kunder från en rad olika länder,  och väntar nu på domar från fem andra fall.

Advokaten som hanterade fallet för Puerto Calma Marketing och Vista Amadores har till dags dato inte svarat på Canariajournalens.

Många pågående rättsaker

Det strömmar för närvarande in domar i spanska rättsväsendet. Det gäller både lokala, regionala och Högsta domstolen.  I många fall avbryts kontrakten och kunderna får det mesta av sina pengar tillbaka. Canariajournarnalen har tidigare skrivit om flera av fallen.

Rushen började när den norska kvinnan Tove Irene Grimsbo vann sitt fall i Högsta domstolen i Madrid mot timeshare-företaget Anfi del Mar i januari 2015,  ett beslut som har skapat ett prejudikat.

Tags