Svenska Birgitta Trolle (80) segrade efter åtta års kamp mot timeshare-företagen

Birgitta Trolle från Vendelsö i Sverige ville sälja tillbaka sina fyra andelsveckor på Gran Canaria när hennes partner blev för sjuk för att resa, men det gick inte. Åtta år senare vann hon i domstol.

80-åringen Birgitta Trolles timeshare-kontrakt på Amadores Beach Club vid Puerto Rico sydväst om Gran Canaria blev känt i ogiltigt eftersom den saknade tidsavgränsning. Foto: Pixabay / Privat.

Läs mer om domen här: Svensk 80-åring tilkjent 522.000 kroner fra timeshare-selskap på Gran Canaria

I maj i år blev de två kontrakten från 2007, på en respektive tre veckor, ogiltigförklarade i den lokala domstolen i San Bartolomé de Tirajana, och Birgitta fick tillbaka större delen av inköpspriset, det vill säga 522 600 kronor.

– Jag är mycket glad över att jag vann, säger Trolle till Canariajournalen.

Vägrade att återköpa avtalen

De tilltalade företagen var Puerto Calma Marketing S.L. och Vista Amadores S.L. Timeshare, där Trolle haft ett avtal att använda fyra veckor per år. Timeshare-resorten Amadores Beach Club ägs för närvarande av ett annat bolag, Holiday Club.

Trolle säger att hon har uppskattat de årliga vistelserna i solen på Kanarieöarna, men insåg under 2009 att hon var tvungen att göra sig av med andelslägenheterna som hon hade betalat 670.000 kronor för, efter att hennes partner blivit mycket sjuk.

Det visade sig vara mycket svårare än hon hade trott.

– Jag frågade timeshare-företagen om de ville köpa tillbaka lägenheterna, men de tvärvägrade, säger hon.

"Hjälpsam" norrman lurade till sig 20.000 kronor

När Trolle tecknade avtalet förmedlades köpet av en norrman som hon säger hette Terje. Denne norske man erbjöd Trolle att ordna saken för henne.

– Jag gav honom 20.000 kronor för att ta hand om detta, men ingenting hände, och de pengar jag gav honom, har jag inte fått tillbaka. Senare har jag fått reda på att han inte längre arbetade för timeshare-företaget vid den tidpunkten han erbjöd sig att hjälpa till, säger hon.

Trolle tog sedan kontakt med en mäklare på Gran Canaria för att få hjälp med att sälja sina  timeshare-veckor.

– Mäklaren gjorde ingenting med det, menar hon.

Hon försökte sedan få hjälp att sälja av en svensk mäklarfirma som arbetar i Spanien, men det visade sig att de bara opererar på fastlandet. Sedan annonserade hon själv ut  timeshare-avtalen för försäljning, även i England, men utan någon respons.

Gråtfärdig

– På det laget var jag ganska nedstämd. Jag var tvungen att betala 18.000-19.000 kronor varje år i vad de kallar underhållsavgift, så det är mycket dyrt med underhåll på lägenheterna.

När allt såg som mörkast ut, mötte hon ett svenskt par med tidsdelat boende, som hade varit i kontakt med Advokatfirman Canarian Legal Alliance (CLA) på Gran Canaria. Dessa hade sagt att hennes avtal var olagligt.

Trolle fick nytt hopp, tog kontakt med CLA, och undertecknade ett avtal om att de skulle ta sig an hennes fall och försöka få kontrakten ogiltigförklarade. För detta skulle företaget ha totalt cirka 100.000 kronor i förväg. Trolle betalade 14.000 kronor på plats och skulle betala resten inom några dagar.

Fyra dagar senare fick hon besked från en annan svensk som hade använt CLA och som var mycket kritisk mot vissa förhållanden hos detta företag. Trolle hade då också hört talas om ett annat advokat-företag beläget på Gran Canaria som kunde ta sig an såna fall, Timeshare Reclaim & Consulting (TRC).

Hon kontaktade därför TRC, och efter att ha talat med advokaterna där, som vann hennes förtroende, bestämde hon sig för att byta från CLA till TRC. Trolle fick tillbaka 10.000 av de 14.000 kronorna som hon hade betalat till CLA eftersom hon utnyttjade en så kallad ångerfrist. 

Fallet Birgitta Trolle var uppe i domstol i San Bartolome de Tirajana i slutet av april och i maj kom domen som gör henne till en glad kvinna i dag.

Betalar mycket för uselt underhåll

Även om Trolle är nöjd med den tid hon kunnat vistas på Gran Canaria, är hon inte nådig i sin kritik mot vad hon anser är en stadigt fallande standard på timeshare-resorten Amadores Beach Club.  Den årliga underhållsavgiften har, den låga standarden till trots, ökat från de inledningsvis 1.500- 2.000 kronorna per kontraktsvecka det först kostade, till en avgift på nästan 5.000 kronor per vecka.

– Anläggningen är i mycket dåligt skick, så jag undrar vad pengarna går till. I början var det mycket bra, men för varje år har det blivit fler och fler fall där saker inte blivit åtgärdade alls eller blivit dåligt reparerade, säger hon, och fortsätter:

– Jag kan nämna kylskåp och kassaskåp som inte fungerar, sängar som kollapsar, vilstolar som kollapsar, paraplyer som är lagats med tejp, provisoriskt reparerade dörrlås där man kan se rakt igenom och in i lägenheten.

Tycker inte att hon har haft någon billig semester

Det faktum att hon nu kommer att få tillbaka över SEK 500.000 av köpeskillingen ger henne ingen anledning att tycka att hon därför skulle ha haft en billig semester under fyra veckor varje år, hävdar hon.

I domen, blev hennes ersättning reducerad med nästan 150.000 kronor för åren hon haft rätt att använda lägenheten. Advokatfirmans avgifter ligger på en bra bit över 100.000 kronor, vilket också svider hårt då hon inte tilldömts någon täckning för domstolskostnader och advokatarvoden.

Bara underhållsavgifterna har kostat Trolle cirka 90.000 kronor för de senaste fem åren, visserligen något mindre under de fem åren innan, men totalt ändå cirka 150.000 kronor.

Efter allt detta, lägg sedan till kostnaden för att försöka sälja andelsveckorna, som också dragits av från summan hon tilldelats, kryper pengarna hon faktiskt fått behålla ner till runt 200.000 kronor.

Eftersom hon betalade 670.000 kronor, har de fyra veckornas årlig semester på timeshare-anläggningen kostat henne omkring 470.000 kronor, det vill säga 47.000 kronor per vistelse under en tioårsperiod. Fördelat per vecka blir kostnaden nästan 12.000 kronor per vecka.

– Jag tycker inte att det är speciellt billigt, särskilt när man tar den låga standarden i  beaktning.

Kunde ha slutat på mer än 20.000 per vecka

För Trolle skulle alternativet till att söka upprättelse i domstol ha varit  att låta bli att betala den årliga underhållsavgiften. Då skulle lägenheterna efter en tid ha gått tillbaka till timeshare-företagen, utan att det kostat företagen någonting.

Trolles kostnader för varje semestervecka hade då landat på långt över 20.000 kronor.

Nu hoppas Birgitta Trolle att pengarna kommer i juli, efter att processen med överklagandefrist och administrativa förfaranden har slutförts.

Det återstår just nu i skrivande stund att se om domen kommer att överklagas i länsrätten. Överklagas domen kan det lätt gå ännu ett år eller mer innan ärendet avslutas.

25-30 procent i advokatkostnader

TRCs avgift för sådana här fall är 25 till 30 procent av det belopp som krävs för återbetalning, och ingen provision på den rättsliga ersättning som kunden får i tillägg, säger Hanna Haavaldsen från TRC.

Detta ska omfatta rättsskyddskostnander ända upp till Högsta domstolen, om det är nödvändigt, inklusive översättning av dokument, skatter, notarie och andra tjänster som TRC utför.

– En del betalas i förskott och resten när kunden har fått pengarna på sitt konto. Birgitta Trolle betalade exakt 12.900 euro, och vad hon ska betala efter mottagandet av pengarna beror på hur mycket de drar av från den ersättningen. Vi minskar mängden vi har kommit överens om med utgångspunkt från hur mycket de reducerar hennes utbetalning, säger Haavaldsen. 

Kommer att bestrida reduceringen av utbetalningen

Domen är inte slutgiltig förrän det har gått 20 dagar där motparterna har en möjlighet att protestera och överklaga ärendet ytterligare. Sedan går det normalt ytterligare en till en och en halv månad innan Trolles advokatbyrå kan få information om ett eventuellt överklagande.

Om det blir överklaganden planerar TRC att ta tillfället i akt att bestrida den paragraf i domen som nämnder att de återbetalade pengarna ska minskas i relation till användningstiden, berättar Haavaldsen.

Motpartens advokat, som företräder Timeshare-företagen, har ännu inte svarat på några förfrågningar från Canariajournalen.

Snabb dom mot Anfi

TRC har också tagit emot en ny dom daterad 30 maj från den lokala domstolen i San Bartolome de Tirajana, där tyska timeshare-kunder på Anfi del Mar, som ligger vid Arguineguin på Gran Canaria, har vunnit ett liknande fall.

Det speciella med det fallet är att domaren ska ha ha dömt i ärendet utan att det hölls någon rättegång:

– Domaren sade under förhören han hade tillräckligt med information och gick raka vägen till dom. Naturligtvis är det mycket bekvämt för kunden att undvika att möta upp i domstol för att svara på oviktiga frågor eftersom det till 100 procent är en rättslig fråga där det gör liten skillnad om kunden har varit mer eller mindre nöjda med lägenheten, säger Haavaldsen.

Tilldöms 41.800 euro från Anfi

I Anfi-fallet hade kunderna betalat 47.500 euro från år 2011 för två veckor per år i en en lägenhet på Club Puerto Anfi under den så kallade röda säsongen.

Domaren annullerade kontrakten och kunderna tilldöms summan de betalat, minus en ersättning för den tid de har haft tillgång till att använda lägenheterna, det vill säga fem år från och med 2012.

Även i detta fall var kontraktens längd skrivna på obegränsad tid. Beräkningen av avdraget även här blev gjort på grundval av lagen längsta tillåtna avtalsperiod på 50 år. Det ger en beräknad summa på  5.700 euro i avdrag eller 950 euro per vecka.

De tyska timeshare-kunderna blev således tilldömda 41.800 euro.

Med tanke på att de använda veckorna beräknas till ett värde av 950 euro per vecka, att Anfi har  en underhållsavgift på cirka 500 euro per vecka, och att den uppskattade advokat kostnaden är på 13.440 euro (30 procent av 41.800 euro), skulle det ha kostat cirka 2800 euro per vecka för att bo på Club Puerto Anfi efter att de pengar de tilldömts tagits emot.

Hade de låtit bli att gå till rättegång och istället beslutat att låta lägenheterna gå tillbaka till Anfi utan ersättning, skulle varje veckas vistelse under de fem åren ha inneburit en kostnad på över 5000 euro.

Canariajournalen känner inte till om de haft några andra kostnader i samband med sina försök att göra sig av med lägenheterna.

Timeshare-företag förlorar i rätten gång på gång

I domarna står det att avtalen ogiltigförklarades eftersom de saknade periodisering. Lagen säger att de måste ha en löptid på mellan 3 och 50 år.

Timeshare-företag på Kanarieöarna förlorar för närvarande fall efter fall på grundval av detta, och på grund av andra avtalsbrott.

Bakgrunden till att så många Timeshare-företag förlorar i rätten nu, är den första domen i den spanska högsta domstolen, som kom på denna grund i januari 2015, där det dömdes till förmån för norska timeshare-kunden Tove Irene Grimsbo, som hade ett kontrakt med Anfi del Mar på Gran Canaria.

Canariajournalen har begärt kommentarer från Holiday Club och Anfi, men har inte fått svar inom tidsfristen löpte ut.