Så kraftigt ökar flyktingströmmen

Antalet flyktingar och andra migranter som anlände till Kanarieöarna i småbåtar från Afrika ökade med cirka 50 procent under årets första fem månader jämfört med samma period förra året.

Flyktingbåtarnas dåliga skick gör att de måste skrotas. Foto: Ayuntamiento de Mogan

Det uppger den spanska regeringens delegat på Kanarieöarna, Anselmo Pestana.

Cirka 180 små båtar med cirka 8 400 passagerare anlände till Kanarieöarna från januari till maj.

De flesta som anländer kommer från områden söder om Sahara, delstaterna Pestana, och de flesta anländer i gummibåtar.

I maj anlände alla utom en av båtarna till öarna Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura. En av båtarna anlände till El Hierro.

I de flesta båtar har det funnits barn, kvinnor och män.

- Ett nytt samarbete som ingåtts mellan Spanien och Marocko kan komma att leda till att flyktingströmmen minskar framöver, men det går aldrig att stoppa helt, påpekar Pestana.

- Tillströmningen av flyktingbåtar från Mauretanien, Senegal och Gambia har minskat efter att kontrollen och övervakningen i dessa länder har förstärkts, påpekar han vidare.

Den 1 juni anlände ytterligare fem båtar med 211 passagerare till Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura och i dag tidigt, torsdag, anlände två båtar med 90 passagerare till Lanzarote, twittrar larmcentralen.

Minst 284 personer har mist livet på flyktingvägen mellan Afrika och Kanarieöarna hittills i år, enligt siffror från det spanska flyktingrådet, nödcentralen och andra hjälporganisationer.

Under 2021 anlände mer än 21 000 flyktingar och andra migranter till Kanarieöarna i 530 båtar.

Översättning Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags