Fabrikstomt vid Arguineguín kan byggas ut till ett nytt turistområde

Den enda stora industrianläggningen på den sydvästra sidan av Gran Canaria, en cementfabrik belägen i El Pajár precis intill Arguineguin, kan komma at flyttas och ge plats för en ny turistsatsning.

Licensen för cementfabriken i El Pajár löper ut 2020. Närmast Playa de Santa Agueda. Foto: Hugo Ryvik

Fabriken drivs av Ceisa Cement och har funnits i 60 år. Den var tidigare en viktig ekonomisk motor, särskilt under byggandet av Soria-dammen och den stora turismutvecklingen som började på 1960-talet.

År 2020 kommer licensen för att driva fabriken på den tomten El Pajár att gå ut, enligt tidningen Canarias 7.

Nu spekuleras det i Kanariska medier om att cemebtfabriken kan flyttas till hamnen i Las Palmas eller Arinaga så att det kan byggas en ny turistanläggning på platsen som är lämplig för ändamålet.

Fabrikens industrihamn kan omformas till en hamn för upp till 1000 fritidsbåtar, och det finns en fin sandstrand där, Playa de Santa Agueda.

Detta har också diskuterats bland politiska partier i San Bartolomé de Tirajana kommun tidigare, inklusive 2011 och 2013.

Ett luftslott av jätteproportioner kallat Kokoon i samma område presenterades också av norska affärsmän för några år sedan. Du kan läsa om Kokoon-fallet i Bodø Nu-tidningen, som vann Black Natta-priset 2017 för sina avslöjanden.

Det finns ett litet bostadsområde nära fabriken, och invånarna har länge klagat över föroreningar och buller från fabriken. Nya bostäder byggs nu på en tomt som också ligger nära fabriken.

Tags