18 medlemmar i en narkotikaliga arresterade på Kanarieöarna

18 personer arresterades och 1450 kilo hasch beslagtogs i en drograzzia på Kanarieöarna.

1,45 ton hash smugglades till Veneguera i Mogán kommun på sydvästra Gran Canaria. Polisen slog till, beslagtog allt och arresterade 18 gängmedlemmar. Foto: Guardia Civil

Enligt polisen är det en av de mest aktiva drogkartellerna på Kanarieöarna som nu blivit stoppade.

Operation Rio Maca startade i maj 2018 efter avslutningen av operation Cardón, där 2,5 ton hasch omhändertogs och flera gripanden gjordes, skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande den 4 januari.

Detta gäng smugglade stora mängder hasch från Marocko till Teneriffa.

Marockansk ledare

Polisen hittade ett annat kriminellt nätverk lett av en 35-årig marockan som smugglade droger från Marocko till flera Kanarieöarna. Smuggelgodset smugglades med båtar på olika ställen längst Kanarieöarnas kuster.

Gänget hade många medlemmar i sin tur som kontrollerade och övervakade kusten där drogerna landades och området runt i flera dagar före ankomst för att undvika att upptäckas av polisen.

Gängledaren hade två så kallade "löjtnanter": En i Marocko som var ansvarig för sjöfart och övervakning där,  samt en 58-årig spansk kvinna på Lanzarote som enligt uppgift lett de olika delarna av den kanariska narkotikahandeln, undangömning av drogerna på hemliga platser och de ekonomiska transaktionerna.

Kvinnan lär ha rest ofta mellan olika öar för att utföra sina uppgifter.

Smugglade 1,5 ton hasch till Veneguera

Polisen slog när 1,5 ton hasjchlandade på Veneguera-stranden på sydvästra Gran Canaria. Gänget övervarakade  stranden i flera dagar före ankomsten av drogerna, inklusive personer som låtsades vara campingturister.

När drogerna anlände tog åtta personer ansvaret för att lasta 47 balar med droger i en van som hade varit gömd flera dagar i närheten av stranden.

Vanen fick eskort av flera andra bilar när transporten började längs vägen. Polisen slog sedan till mot transporten och gruppmedlemmarna på stranden. Simultant slog polisen även till på andra kanariska öar där de var aktiva i en samordnad åtgärd.

Extrema säkerhetsåtgärder

Det var ett resurskrävande spaningsarbete: enbart för att övervaka gängledaren gick det åt 20 poliser - detta på grund av extrema säkerhetsåtgärder som gänget hade etablerat. Ledaren var alltid omgiven av ett stort antal gängmedlemmar.

17 av de 18 arresterade är nu i polisförvaring.