Färja med 140 passagerare rammade kajen i Las Palmas hamn - 13 skadade och stora utsläpp

På fredagsskvällen förlorade en Armas-färja kontrollen när den skulle lämna lämna Las Palmas hamn för Tenerife. Fartyget rammade Nelson Mandela-kajen i en kraftfull kollision och skadade flera oljeledningar så allvarligt att hundratusentals liter dieselolja läckte ut i vattnet. 13 passagerare skadades, varav en gravid kvinna, enligt tidningen La Provincia.

Vettskrämda åskådare på kajen i Las Palmas hamn kunde bevittna hur den stora passagerarfärjan okontrollerat körde in i kajen. 13 personer skadades lindrigt i olyckan, men två personer var en minut från att krossas. Foto: Privat

Det var den kända passagerarfärjan "Volcán de Tamasite" som klockan 20.20 skulle resa mot Santa Cruz de Tenerife med 140 passagerare och besättning på 33 personer.

Några minuter efter att fartyget lämnat hamnen fick färjan bakslag i maskineriet och började okontrollerat köra mot kajen igen. 

Försökte stoppa färjan - misslyckades

Besättningen gjorde enligt uppgift flera försök att stoppa färjan, bland annat genom genom att lägga ut ankare. Alla försök att stoppa färjans framfart misslyckades, och flera av hamnens oljeledningar för fartygsbränsle skadades.

Hade olyckan skett bara någon minut tidigare hade det funnits människor i två tankbilar som kunde ha blivit dödade i kollisionen.

Förskräckta människor på kajen kunde bevittna händelsen, och många videofilmer och foton som togs av allmänheten när fartyget rammar kajen fick "viral" spridning i sociala medier i Spanien igår.

Ögonvittnen berättar att det blev ett fruktansvärt oväsen när den stora, tunga färjan brakade in i och krossade de enorma betongblocken som utgör skyddsvall mot havet på Nelson Mandela-kajen i Las Palmas.

Chockskador och panikångest bland passagerarna - stort dieselutsläpp

13 passagerare fick sjukvård efter händelsen, fem av dessa på sjukhus; nio för panikångest och chockskador, en för smärtor i nacken, och en för brutet nyckelben.

Tekniker från hamnmyndigheten strömmade till platsen för att inspektera skadorna på kajens infrstruktur. Det kunde konstateras att mellan 100 000 och 200 000 liter diesel hade läckt ut.

Det ansågs dock omöjligt att sanera dieseloljan från vattnet igår pga höga vågor och vind i området. Trots det förblev två fartyg från kusitbevakning på platsen för att så långt det var möjligt begränsa spridningen av dieseloljan.

Armas sade i ett uttalande att kommer att omedelbart inleda en utredning om orsaken till olyckan.

Fartyget har beordrats läggas i docka för reparationesarbeten så att det så snart som möjligt kan sättas i trafik igen.   

Tags