Calima igen över Kanarieöarna

Mätningar från väderinstitutet Aemets mätstationer för luftkvalitet visar att sanddis från Sahara har lagt sig över Kanarieöarna i dag, torsdag.

Skyrons calima-modell visar att sanddisen kommer att ligga kvar till och med lördag. Illustration: Skyron/Canariajournalen

På Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura beskrivs luftkvaliteten som ogynnsam, mycket ogynnsam eller extremt ogynnsam för hälsan vid alla mätpunkter denna morgon.

Majoriteten av mätpunkterna på Teneriffa och två mätpunkter på La Gomera visar en luftkvalitet som är ogynnsam för hälsan.

Sandis är ett väderfenomen som kallas calima, och gör att luften kan vara skadlig för hälsan, särskilt för personer med andningsproblem eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt calima-modellen Skyron kommer sanddisen att tjockna på fredag och lördag, och börja tunnas ut först söndagen den 20 mars.

Det har varit flera omgångar av calima i år.

Vädret på Kanarieöarna är fortfarande instabilt idag, med växlande molntäcke och spridda regnskurar i vissa områden, mestadels inlandet och i norr, efter att stormen Celia svepte in över skärgården tidigare i veckan.

Håll dig inomhus!

När caliman blir riktigt dålig brukar sjukvården på Kanarieöarna rekommendera att undvika fysisk aktivitet utomhus, att hålla sig inomhus med stängda dörrar och fönster och att dricka mycket vatten.

Under fem dagar från början av en calima finns en ökad risk för infektioner i andningsorganen. Barn och människor med dålig hälsa är mer utsatta.

Man blir ofta torr i munnen och sår i halsen och ögonen under en stark calima. Man kan också få en konstig smak i munnen, och starkare slemutveckling i näsa och svalg än vanligt.

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt gränsen för hälsorisker till 50 mikrogram PM10-partiklar per kubikmeter luft i ett dagligt genomsnitt.

PM10 är partiklar med en diameter på upp till 10 mikrometer.

Översättning Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags