Turistkommun på Gran Canaria skall förbättra vandringsleder

Mogáns kommun på sydvästra Gran Canaria är med i ett EU-projekt som kallas Eco-Tour som går ut på att förbättra turisters upplevers när det gäller ekoturism, vandringsleder och annan aktiv turism.

Denna vandringsled i Mogan ska fixas upp och skyltas bättre. Ill: Google Earth / Mogan kommun

Eco-Tour är en del av EU: s gränsöverskridande samarbetsprogram där man försöker bevara, restaurera och förbättra naturarv och etnografiskt arv, genom renovering och diversifiering av turistaktiviteter.
Ekoturism och aktiv upplevelseturism står som kärnverksamheter.

Projektet kommer att fortsätta fram till slutet av 2018.

Hittills är Mogan  den enda kommun  på Gran Canaria som är involverad i projektet, skriver kommunen i ett uttalande. Kommunen har fått 204.000 euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden Feder och hjälper även själva till med 36.000 euro från kommunala medel.

16 och 17 juni deltog 17 representanter från kommuner på Kanarieöarna, Azorerna, Madeira och Kap Verde samt i Mauretanien och Senegal på ett transnationellt seminarium för utbyte av erfarenheter inom Eco-Tour-projektet på ön Pico, som ligger på Azorerna.

30 km spår

Mogán har etablerat en lokal aktionskommitté (CAL) för Eco-Tour projektet med medlemmar av den tekniska personalen, kommunstyrelsen, och företrädare för olika grupper och experter inom miljöfrågor, migration, nödsituationer och riskhantering.

I CALs första mötet blev det framlagt förslag på en vandringsled på ca 30 km som bör förbättras i enlighet med Eco-Turs kriterier. Leden skall rehabiliteras och det bör skapas skyltar med referenssystem och informationspaneler.

Skyltning är en särskilt viktig åtgärd i och med att det är dåligt med vägvisning på kommunens stigar idag. Mogán är en av de kommuner på Gran Canaria, där det bedrivs flest räddningsoperationer efter vandrare som gått vilse.

Här går vandringsleden

Leden som skall rehabiliteras är indelad i fem sektioner som används av många turister.

Starten är i Degollada de Tasarte, sen fortsätter leden genom La Cogolla, Casas de Veneguera, La Fortaleza (Cruz de Mogan), Molino de Viento, El Guirre, Degollada de Las Lapas, Los Caideros de Tauro, Degollada de la Yegua, Piquillo den Barranquillo Andrés, Iglesia de Barranquillo Andrés, Tagoror de Tauro, Presa del Salto del Perro, Fuente de Durazno och Los Albarianes till Pie de la Cuesta.

Tags