Populär vandringsled i Mogan stängdes på grund av återplantering av skog

Vissa läsare undrar varför en väg som går över bergen mellan Puerto de Mogan och Veneguera sydväst på Gran Canaria är stängd för både bilar och fotgängare. Svaret är skogsplantering i stor skala.

Tusentals träd planteras och bevattningssystem byggs i Veneguera-dalen och på Tababailes-platån. Under tiden är vägslingan som går från Lomo Quibre till Venezuela stängd för all trafik annat än anläggningsfordon. Ill: Google Maps / Canariajournalen

Örådet på Gran Canaria och det privata företaget Costa de Veneguera, där den kanariska hotellkedjan IFA är huvudägare, undertecknade i juni 2016 ett avtal om återplantering av 497 hektar skog. Avtalet har en löptid på fem år.

Del av skyddad naturpark

De områden som ska planteras är i Veneguera, granndalen till Mogan-dalen, i Tabaibales, som ligger på en bergsplatå mellan Mogan och Venegeura.
Båda tillhör den skyddade naturparken Parque Rural del Nublo.

Platån är ett populärt område för vandrare, inte minst för svenskar och norrmän på semester eller boende i Puerto de Mogan. Flera läsare har uttryckt stor frustration till oss på Canariajournalen eftersom vägen från Puerto de Mogan stängs med en grind och ett staket.

Saken är dock den att det kommer att bli ännu mer attraktivt för fotgängare när planteringen blir färdigställd.

Bevattningssystem och märkning av vandringsleder

Detta arbete är mycket omfattande eftersom projektet utöver plantering av tusentals träd också delvis omfattar markarbeten, nya vattenreservoarer, grävning av kanaler och rörledningar för bevattningssystem, och dessutom uträkning och skyltning av lederna. Detta kommer att ta tid.

Av säkerhetsskäl, förblev området stängt för turister medan arbetena pågår. Det är för närvarande oklart när det kommer att öppnas för vandrare igen.

Visionen för framtiden är att byggnader och konstruktioner av historiskt, etnografiskt och arkeologiskt värde i området kan rehabiliteras förutom vegetation, och att den kat användas för ekoturism, agroturism och guidade turer med avsättningsmöjligheter för lokala livsmedelsprodukter såsom honung och frukt.

Här kan du se en kort film om visionen för området.

Massiv turistexploatering stoppas

Vägen som går över berget har aldrig varit tillgänglig för allmän biltrafik, men har varit möjlig att använda för fotgängare som kommer för  att njuta av den fina vandringen och och utsiktsplatserna på platån. Denna möljighet har nu emellertid varit stängd under en lång tid på grund av byggnadsarbetena.

Veneguera Costa Canarias är på hela 2800 hektar och var ursprungligen ett område där det var tänkt att göra en enorm exploatering med 110.000 sängar under 1990-talet.
Planerna stoppades definitivt i  en dom i Högsta domstolen i Spanien under 2011 där den berörda arealen beslutades vara värd att bevara.

År 2014 köpte Lopesan en majoritetsandel i Veneguera Costa Canarias från Banco Santander, och har börjat att odla grönsaker och frukter i Venezuela till företagets hotell.

Här kan du se en kortfilm om visionerna för området.

Tags