Falsk vulkanalarm for Tenerife i britiske aviser

Nei, det er ingen fare for at en vulkanvegg på La Palma skal kollapse og skape en megatsunami, og nei, det er ingen fare for et nært forestående megautbrudd i en vulkan på Tenerife

Det vulkanske fjellet Teide er Spanias største fjell, og britisk presse har i mai fremstilt faren for et vulkanutbrudd som stor. Ill: IGN

Disse to katastrofeoppslagene er gjengangere i deler av pressen, men har ikke hold i virkeligheten.

Nå har flere britiske aviser skrevet falske nyheter om at det er frykt hos befolkningen og turister på Tenerife på grunn av faren for et voldsomt vulkanutbrudd. 

Det har skapt så mye oppstuss at storavisene El Pais og El Mundo og andre spanske medier har funnet det nødvendig å skrive at artiklene ikke holder vann.

Serie med små jordskjelv

De feilaktige oppslagene tar utgangspunkt i at det ble registrert 270 små jordskjelv i havet ved Tenerife mellom 29. april og 4. mai, og ble fyrt opp ekstra av vulkanutbruddet på Hawaii.

Aviser som The Sun, Express, Daily Mail og den amerikanske utgaven av Newsweek skrev helt ubegrunnet at jordskjelvene kunne føre til et plutselig vulkanutbrudd.

Oppslagene hadde titler som “Tenerife volcano alert: Shock as 270 earthquakes hit Brit holiday favorite Canary Islands” og “Earthquakes near Tenerife and Gran Canaria spark fears of volcanic eruption.”

Noen aviser brukte bilder av utbruddet til Kilauea-vulkanen på Hawaii 3. mai sammen med bilder av Tenerife.

Normalt fenomen

Slike serier med små jordskjelv over en kort tidsperiode er imidlertid helt normalt i en vulkansk region som Kanariøyene, og ingen av jordskjelvene kunne kjennes av befolkningen, uttaler pressetalsmannen til det kanariske vulkaninstituttet Involcan, David Calvo, til pressen.

Vulkan- og jordskjelveksperter ved det geografiske instituttet IGN og flere andre institusjoner er enige i dette.

Calvo påpeker at kampen mot slike falske avisoppslag har pågått i lang tid. Til tross for at alle instituttets rapporter er åpne for publikum, blir de beskyldt av pseudoforskere for å holde tilbake informasjon.

Calvo har måttet svare flere konsulater på spørsmål om faren for utbrudd, og har blitt kontaktet av blant annet norske og sveitsiske medier om dette etter oppslagene i britisk presse.

Siste utbrudd i 1909

Vulkanen Teide hadde sitt forrige utbrudd i 1909, og det er ingen ting som tyder på et nært forestående utbrudd hverken der eller i andre vulkaner på Tenerife, ifølge uttalelser fra ekspertene.

Fjellet er godt overvåket med høyteknologiske instrumenter i likhet med de som benyttes på Hawaii Etna og Sicilia. Alarmnivået er nå på grønt, det vil si at det ikke foreligger noen fare.

Det foreløpig siste vulkanutbruddet på Kanariøyene skjedde så sent som i 2011 på havbunnen like sør for El Hierro, hvor et undervannsfjell vokste frem mens utbruddet pågikk. På land var det La Palma som hadde det siste utbruddet. Det skjedde i 1971.

Kanariøyene har en spesialplan for å beskytte innbyggerne og reagere på nødsituasjoner under vulkanutbrudd.

Falsk teori om megatsunami

En annen katastrofeteori som dukker opp igjen i pressen igjen og igjen er en gammel teori om at en stor vegg i en vulkan på La Palma skal kollapse ned i havet.

Dette vil angivelig skape en megatsunami som vil gjøre enorm skade, selv på andre siden av Atlanterhavet.

Terorien ble lagt frem i et tv-program på BBC i 2000, og er blitt grundig tilbakevist fra vitenskapelig hold.

Det ble til og med laget et eget motprogram på spansk tv hvor påstandene i dokumentaren på BBC ble gjennomgått og avvist en etter en.