Bakterie på Kanariøyene på topp ti av nyoppdagede arter
Hvert år oppdages det nye arter i naturen på jordkloden, og hvert år blir de ti mest interessante oppdagelsene kåret. I 2017 er bakterier på Kanariøyene blant de ti mest interessante.
Av de cirka 18.000 artene som ble oppdaget i fjor var Thioleva veneris en av de ti viktigste, ifølge den årlig listen fra forskere ved College of Environmental Science and Forestry i Syracuse i delstaten New York, USA.
Det er snakk om proteobakterier som kan drive fotosyntese. Thiolava veneris vokste frem som et slags hårete teppe etter et undersjøisk vulkanutbrudd som utslettet alt liv like sør for Kanariøya El Hierro i 2011.
Bakteriene var angivelig det første tegnet til nytt liv etter vulkanutbruddet, som skapte et nytt, undersjøisk fjell på havbunnen. Vulkanen har fått navnet Tagoro.
Tre år etter at utbruddet var over i 2012, ble bakterien oppdaget. Den dekker nå et område på cirka 2000 kvadratmeter, og forskerne tror det kan være det første skrittet på vei mot et nytt økosystem.
De andre artene på topp ti-listen er disse:
- Et brasiliansk tre som kan bli 40 meter høyt og veie 58 tonn, kalt Dinizia jueirana-facao,
- En fem centimeter lang tangloppe med pukkelrygg som er kalt Epimeria quasimodo etter pukkelryggringeren i Notre Dame, funnet i Sørishavet.
- En 1,5 millimeter lange bille som kun lever sammen med nomademaur av en art som ikke bygger ikke tuer. Billene henger seg på bakkroppen til maurene og blir med som blindpassasjerer, kamuflert ved at den ligner på maurens bakkropp.
- En ny orangutang art fra Sumatra i Indonesia, Pongo tapanuliensis.
- Pseudoliparis swirei, en drøyt ti centimeter lang fisk som lever på opptil 7000-8000 meters dyp i Marianegropa i Stillehavet.
- Parasittblomsten Sciaphila sugimotoi fra lya Ishigaki i Japan, som snylter på sopp.
- Pungløven Wakaleo schouteni, som levde i Queensland i Australia for over 20 millioner år siden.
- Billen Xuedytes bellus, som lever i en grotte i Kina og ble oppdaget i et akvarium i San Diego.