Kanariøyenes regjering vil forby plastkopper og lage en strategi mot plastforurensing
Kanariøyene skal ha en strategi klar i 2019 for å bekjempe plastforurensing, og det første tiltaket er å forby bruk av engangskopper av plast i offentlige bygninger.
Det kunngjorde Kanariøyenes visemiljøminister, Blanca Peréz, på fredag, skriver avisen Canarias 7. I morgen, mandag 4. juni, er det verdens miljødag, og årets tema er å bekjempe plastforurensing.
Informasjonskampanje som skal forsøke å få innbyggere, firma og institusjoner til å redusere plastbruken, resirkulere mer og bruke andre typer emballasje blir kjørt i gang i juni og juli, og tidlig i 2019 skal et komme nye regulativer.
Stort problem for Kanariøyene
Det er ikke bare plastforurensing som oppstår på Kanariøyene som er problematisk.
Kanariøyenes kyst er særlig utsatt for plastforurensing fra havet i og med at plast som havner i havet andre steder i verden driver med havstrømmer til Kanariøyene og blir samlet opp på strendene og andre deler av kysten.
Det har blitt særlig tydelig den siste tiden på La Graciosas strender og El Poris. Strender på Kanariøyene er angivelig like utsatt for mikroplastforurensing som i Hong Kong, ifølge forskere ved forskningsgruppen Eomar og EcoAqua instituttet på Kanariøyene.
I 2015 og 2016 ble det i et prosjekt tatt prøver hver 15. dag i havlinjen på strendene Las Canteras i Las Palmas, Famara, på Lanzarote Lambra på La Graciosa for å verifisere at plast som blir kastet i havet i Europa, Nord-Afrika og USA ble fraktet med Golfstrømmen til Kanariøyene, og havner på strendene som vender mot nord og nordøst
Over halvparten av strandavfallet var plast
Mikroplast er plastpartikler som er mindre enn fem millimeter. Kanariøyene har også problemer med større plastenheter.
I Janubio på Lanzarote og El Socorro på Tenerife var 54 prosent av avfallet som ble samlet inn plast, blir det påpekt I en rapport som miljødepartementets overvåkingsprogram for marint avfall presenterte i 2016.
Har blitt flinkere til å resirkulere
Når det kommer til resirkulering, er det bedring å spore:
77,7 prosent av plastemballasjen på Kanariøyene blir nå samlet inn, ifølge de siste, offisielle tallene, og målet er 90 prosent innen 2025, i tråd med EUs ønske.
Antallet konteinere for innsamling av plastemballasje som er utplassert har økt med 20 prosent fra 2014 til 2017.
Strengere regler kommer
Hvis det ikke blir gjort umiddelbare grep mot plastforurensing på globalt plan, er det estimert av ekspertene at det vil være mer plast enn fisk i havet i 2050.
EU er i ferd med å skjerpe regelverket mot plastforurensing og overveier å innføre et forbud mot plastmaterialer for engangsbruk som pinner, bestikk og drikkeredskap, som må produseres "utelukkende" med bærekraftige materialer.
Tiltak skal også komme mot plasforurensing fra fiske, som står for en andel på 27 prosent.
Kanariøyene tar mål av seg å gå enda lenger enn EU. Målet er at øygruppen skal bli en internasjonal referanse på dette området.