Bli med på innsiden av Las Palmas monumentale katedral
Canariajournalen tar deg med på innsiden av Kanariøyenes viktigste monumentet over den romersk-katolske kirke på Kanariøyene, den imponerende Santa Ana-katedralen. (Med bildeserie).
Rundt 1497, bare noen få år etter at spanjolenes erobring av Gran Canaria var gjennomført, startet byggingen av den formidable Santa Ana-katedralen.
De spanske kongene ga i i 1487 ordre om at katedralen skulle reises for å oppfylle pavens mandat.
Kirken ble reist på samme sted som erobrerne opprettet leir da de ankom øya for å erobre den. Det vil si det som nå er bydelen Vegueta i Las Palmas.
Byggetid: Over 400 år
Først i 1913 var katedralen ferdig etter en byggetid på over 400 år.
Byggingen pågikk så lenge at fire forskjellige arkitekter påvirket utformingen. Katedralens arkitektur og innredning er preget av tre forskjellige arkitektoniske stiler:
Sengotisk, renessanse og en neo-klassisk fasade.
Bispesetet på Kanariøyene
Katedralen er den romersk-katolske kirkens bispesete på Kanariøyene. Den regnes som det viktigste monumentet over den katolske kirke på Kanariøyene, og var frem til 1819 den eneste katedralen på øygruppen:
Det året ble det romersk-katolske bispedømmet San Cristóbal de La Laguna grunnlagt med jurisdiksjon over provinsen Santa Cruz de Tenerife (øyene Tenerife, La Palma, La Gomera og El Hierro), og med sete i La Laguna-katedralen.
Byggestopp fra 1570 til 1781
Santa Ana-katedralen har to spir og er treskipet med sidekapeller. Den første delen av kirken er i gotisk stil og ble bygd etter planene til arkitekten Don Diego Montaude og Juan de Palacios.
Kirken ble innviet i 1570, men var da egentlig uferdig. Arbeidet ble stoppet fordi det manglet midler.
I 1781 ble arbeidet gjenopptatt og fortsatte til kirken sto ferdig i 1913. Den ble utvidet østover, og dagens arkitektur er det Don Diego Nicolas Eduardo som er ansvarlig for.
Flotte skulpturer og malerier
Arkitekten og skulptøren Luján Pérez laget planene for vestfløyen.
Han har også laget flere av skulpturene som fins i kirken, slik som en skulptur av Jesus Kristus, en annen av de tolv apostlene, og en treskulptur av "Nuestra Señora de los Dolores" (lidelsens jomfru).
Kirken har også malerier av Cristobal de Quintana og Juan de Miranda. Hovedalteret er laget av José de Armas Medina i 1944.
Imiterte palmetrær bærer taket
Porten som heter "Puerta del Aire" og fungerer som publikumsinngang er fra 1585 og er i renessansestil, i likhet med noen av de andre av kirkens porter.
Kirken har høye søyler innvendig som er formet som palmestammer og "palmebladene" utgjør ribbene som holder taket oppe.
Bygningen er totalt 60 meter lang og 44 meter bred og har elleve kapeller. Det meste av steinene som er brukt i byggverket kommer fra et steinbrudd i San Lorenzo i Las Palmas og har en spesiell gråfarge. Det er også brukt lysere, vulkansk stein.
Innergården er beplantet med palmer og andre vekster, og herfra kan du beskue svalganger i tre i typisk kanarisk byggestil.
Gedigent kirkeorgel
Kirkeorgelets majestetiske piper er et mektig skue og dekker et veggareal som er sju meter høyt og nesten fem meter bredt.
Orgelets struktur er barokk, men fasaden har gotiske linjer og horisontal trompetering. Det har to kropper og tolv og et halvt spill.
Tårnbesøk er mulig
Det ene tårnet er utrustet med heis og kan besøkes mot en liten avgift. Derfra får du en fabelaktig utsikt over Las Palmas.
Det fins også et museum for kirkekunst der besøksinngangen ligger i sørfløyen.
Ligger ved Plaza de Santa Ana
Kirken ligger mot det store Santa Ana-torget som er omkranset av flotte, historiske bygninger.
På baksiden, mellom Plaza del Pilar Nuevo og et smug som fører til San Antonio Abad-kirken, ligger Columbus-huset (Casa de Crístobal), guvernørens tidligere residens.
Det er antatt at Christopher Columbus bodde her under sitt opphold på Gran Canaria, og huset fungerer i dag som et Columbus-museum.
Etableringen av katedralen feires 26. november hvert år. I 1974 fikk Santa Ana katedralen status som nasjonalt kunstnerisk og historisk monument.
Kirkens orgel er et imponerende skue med sine mange og høye piper, gotiske linjer og horisontal trumpetering. Foto: Hugo Ryvik