Norsk ektepar fant sitt fristed i grotter i Gran Canarias høyfjell

LESERBREV: Ekteparet Torgunn Pedersen Vang og Per-Egil Vang har forelsket seg i grottelivet i Artenara høyt oppe i fjellene midt på Gran Canaria. Der finner de en ro de ikke finner noen andre steder.

Av: Torgunn Pedersen Vang redaksjonen@canariajournalen.no

"Da vi kom til Artenara for første gang for ti år siden, visste mannen min og jeg lite om at den lille landsbyen i fjellene skulle bli vårt fristed.

Jeg hadde lest en artikkel i VG om at noen leide ut grottehus her, og ble nysgjerrig på hva dette var. Det virket fascinerende å bokstavelig talt bo inne i fjellet.

De som leide ut annonserte ikke på nettet, men etter en del undersøkelser fant vi ut hvem vi skulle kontakte.

Jose Antonio, som var innehaver av Artenatur, snakket ikke engelsk og vi snakket ikke spansk. Men det gikk greit likevel.

Artenatur er et lite familiefirma som per i dag har tre hus/grotter selv som de leier ut, og som formidler andre hus og leiligheter i Artenara.

Ble lengre enn planlagt

Kjøreturen med bil fra Las Palmas og opp tar en times tid. Noe lenger er det sørfra, cirka to timer med stopp fra for eksempel Arguineguin.

Planen var å være et par døgn i første omgang. Vi ble der lengre, og har siden reist tilbake år etter år. Ingen andre steder finner vi roen som der.

Hva er det som gjør Artenara og grottehusene så spesielle? Det er ikke så stor forskjell fra andre hus rent praktisk - en har det som trengs.

Det fins kjøkken, stue, bad og ett eller flere soverom, men utformingen er ofte annerledes enn vi er vant til.

Grottehusene er hogd helt eller delvis inn i fjellet. Bare fasaden vises utad.

Mange blir overrasket

De aller fleste blir overrasket når de kommer inn og huset "åpner seg" innover i fjellet. En kommer som regel rett inn i kjøkkenet og stua, og soverommet er oftest lengst inne i fjellet.

Opprinnelig var husene som oftest bygd med en patio i midten og mange mindre grotter rundt. Hver hule hadde sin funksjon og sin egen inngang.

Dette vises på museet i Artenara, Museo Etnográfico Casas Cuevas, som ligger i sentrum av landsbyen.

Et av husene som Artenatur leier ut, El Caidero, er bygd på denne måten. Huset har vært i familien i mangfoldige år og er det som er eldst og mest autentisk.

Her bodde det en familie med 11 unger.

Det kan bli noe fuktig luft inne i grottehusene da det er fuktighet i veggene. Det er ikke noe problem da de bruker avfuktere.

Vi har aldri vært plaget av dette, men det er greit å vite om.

Fjellenes energi

Naturen i og rundt Artenara er et kapittel for seg selv, som å komme til en annen verden hvor stress og jag ikke eksisterer. Tiden eksisterer ikke som i hverdagen.

"Energien" i fjellene og husene må oppleves. Man blir møtt med smil og respekt av alle.

Det er stort å kunne drikke morgenkaffe og samtidig se over på Roque Nublo og Roque Bentayga, og det er fantastisk å sitte om kveldene og lytte til stillheten og se på den enorme stjernehimmelen.

Hvis en vil ha fred og ro, fantastisk natur og oppleve noe veldig spesielt, så er det absolutt å anbefale.

Ikke for alle

Det er ikke sikkert at grotteferie er noe for alle. Det er såpass spesielt at en bør gjøre en del undersøkelser og tenke seg om før en reiser. 

Eventuelt prøve et par dager i første omgang. Er en glad i fotturer i fjellet, så er Artenara et svært godt utgangspunkt.

De siste årene har Artenara blitt oppdaget av flere turister og av de som overvintrer på Gran Canaria. Et par nye restauranter har dukket opp.

Dagligvarekjeden Spar prøver også å etablere seg her. Heldigvis holder de to små, opprinnelige matbutikkene fremdeles åpent, og om ettermiddagen har de ofte åpent "på skift".

De selger det nødvendigste og har en del lokale varer, som honning, ost og vin. Honningen og osten blir blant annet produsert i Artenara.

Supermercado Gama Artenara har i tillegg ferskt brød hver dag og det berømte potetbrødet i helgene. Personlig støtter vi disse lokale butikkene.

Vi håper Artenara vil bevare sitt særpreg og sin spesielle sjarm, men det er mye som tyder på noe annet. "Money talks"".

Fakta om Artenara

Landsbyen Artenara ligger på 1270 meters høyde like vest for Gran Canarias midtpunkt, og er øyas høyestliggende landsby.

Kommunen Artenara strekker seg ned til kysten hvor det er en liten kyststripe med en strand som bare kan nås til fots.

Artenaras areal: 66,7 km2

Innbyggere i Artenara: 1136 (2016)

Utlendinger: 20 (2016), ingen skandinaver er fastboende.

Verdt å se i Artenara: Naturparken Tamabada, Cuevas de Caballero, Cueva de Los Candiles, Hulekapellet Virgen de La Cuevita, San Matías-kirken, Candelaria-kapellet, Parque Rural del Nublo.

Aktiviteter: Fotturer

Det gode liv

Torgunn Pedersen Vang slapper av til flott utsikt fra en restaurantterrasse i Artenara.

Foto: Per-Egil Vang

Tags