Minnesplakett for den mystiske Berge Istra-ulykken innviet på Tenerife
En minnesplakett for den tragiske ulykken med Bergesen-rederiets skip MS Berge Istra som forliste 30 desember 1975 i Stillehavet ble innviet på fredag i La Laguna på Tenerife.
Av besetningen på 32 var det bare to matroser fra Tenerife, Imeldo Barreto León fra Punta del Hidalgo og Epifanio Perdomo López fra Taganana som overlevde.
20 dager på flåte i Stillehavet
De to ble reddet av et japansk skip etter å ha tilbragt 20 dager på en liten redningsflåte. Hendelsen skapte store medieoppslag over hele verden.
Det er La Laguna kommune som står bak plaketten. Den kan beskues på Plazoleta de Punta del Hidalgo mellom Altagay-hotellet og restaurant La Caseta.
De overlevende fikk medalje
De to overlevende var til stede under innvielsen og ble tildelt medaljer for sitt mot.
Begge uttrykte sin takknemlighet for denne anerkjennelsen, som bidrar til at man aldri skal glemme hva som skjedde.
Mystisk forlis
MS Berge Istra tilhørte det norske rederiet Sig. Bergesen d.y. & Co og var registrert i Liberia. Det var på 227.550 dødvekttonn og var et kombinasjonsskip som kunne frakte malm eller olje.
Da det forliste, var det på vei fra Brasil til Japan med jernmalm. Siste kontakt med skipet før det forsvant var 30. desember 1975.
Da befant det seg i Sør-Kina-havet ved Filippinene. Ingen nødsignaler ble sendt ut.
Sju dager senere, 7. januar 1976, ble skipet erklært savnet. Under leteaksjonen ble det ikke funnet spor av skipet, og letingen ble avblåst 16. januar.
To dager senere ble de to overlevende fra Tenerife oppdaget og reddet. Ti av de 30 omkomne var fra Kanariøyene, 13 var fra Norge.
Skyldes trolig gasseksplosjon
Det antas at forliset skyldtes eksplosjoner i ballasttanker som tidligere hadde vært lastet med olje. Før skipet forliste skal det ha vært flere eksplosjoner om bord.
De to overlevende skal ha forklart at hele dekket ble revet opp i tre eksplosjoner og at skipet sank i løpet av sekunder.
Da skipet forliste befant de seg forut, og var derfor de eneste som reddet livet.
Søsterskipet Berge Vanga forsvant også under mystiske omstendigheter fire år senere utenfor Sør-Afrika.
Tidligere sjøkaptein gikk ut i pressen
Den da pensjonerte sjøkapteinen Johnny Eilers, som blant annet hadde vært kaptein på Berge Adria, som er et søsterskip av Istra, Vanga og et fjerde skip av samme type, Berge Brioni, fortalte i et intervju i Dagbladet i 2011 at anlegget for nøytralgass på skipene, som skulle hindre utvikling av gass fra oljerester i tankene, var upålitelig.
Dette kan ha ført til at gass kan ha kommet inn i nøytralgassbrenneren med eksplosjon til følge.
Eilers skal ha presset rederiet til å slutte med kombinasjonsfart etter at Berge Vanga forliste under trusler om å gå til pressen med det han visste.
Rederiet skal ha forsøkt å holde det de visste om ulykkesårsaken hemmelig - granskningen av Berge Istra-ulykken ble aldri offentliggjort.