Er du en myggmagnet? Her er forklaringen
Har du noen gang lurt hvorfor akkurat du er mer attraktiv for myggen enn de du er sammen med? Her er forklaringen.
Kanariøyene er langt ifra myggfritt område, selv om det på ingen måte kan måle seg med mygginfernoene som kan påtreffes i Finnmark om sommeren.
Ingen farlige mygg på Kanariøyene
Heldigvis fins ikke noen av myggartene som sprer malaria, gulfeber og andre alvorlige sykdommer på øygruppen. Kanariske myndigheter overvåker havner og andre steder nøye for at slike myggarter ikke skal komme til øygruppen.
Det skjedde imidlertid likevel på Fuerteventura i desember 2017, da det ble oppdaget gulfebermygg i Las Granadas i Puerto de Rosario.
Myndighetene klarte heldigvis å oppspore den lille bestanden og utrydde myggen før de spredde seg og påførte skade.
Verdens dødeligste skapninger
De sykdomsspredende myggartene er ansvarlig for 725.000 dødsfall årlig i andre deler av verden. Mygg er faktisk enda mer dødelig enn mennesker, som utrydder 425.000 andre mennesker årlig.
Slanger tar livet av 50.000 årlig, hunder 25.000, for det meste på grunn av rabies, og de fryktede haiene og ulvene dreper under ti mennesker årlig. Det er derfor ingen tvil: Mygg er verdens største massemordere.
På Kanariøyene fins det heldigvis ikke noen dødelige insekter eller dyr i det hele tatt i det fri, hvis vi ser bort fra portugisiske krigsskip, maneter som av og til dukker opp og i svært sjeldne tilfeller kan gi mennesker sjokk av smerte slik at de drukner.- giften er i seg selv ikke dødelig for større skapninger enn makrell.
Heller ikke rabies fins på Kanariøyene, og mennesker har aldri blitt drept eller alvorlig skadet av hai.
Havet er imidlertid det farligste du kan komme ut for på Kanariøyene, i og med at det dør flere av drukning enn i trafikken.
Bruker sansene for å finne deg
Mygg må ha vann for å yngle, så hvis det fins åpne vannkilder i nærheten, fins det temmelig sikkert mygg også i den varme delen av året.
Så hvorfor fungerer noen av oss som mygmagneter, mens andre ikke blir det miste plaget? Det har med kroppstemperatur, mikrobene i huden din og klærne du har på deg å gjøre, skriver avisen El Pais.
De blodsugende hunnmyggene bruker de spesialiserte sansene sine for å finne offer som de kan stikke den tynne snabelen inn i.
Høy summing tiltrekker andre mygg
Summingen du våkner av når du ligger i din dypeste søvn er ikke en advarsel fra myggen, men et signal til hannmygg om at her fins det godsaker tilgjengelig. Summingen blir høyere når de leter etter en landingsplass på kroppen din.’
Dr Louis M. Roth, som studerte gulfebermygg for den amerikanske marinen, publiserte i 1948 en rapport om arten Aedes aegypti som viste at hannmygg ignorerer hunnmygg når disse er stille.
Når de summer, kommer imidlertid hannmyggen flaksende, ville i blikket og med tunga hengende ned til halsen, ivrig summende de også. Hannmyggen stikker imidlertid ikke, den lever av nektar. Den er bare ute etter kos med hunnene.
Stikker gjør imidlertid hunnmyggen, som er mest sugen på blodet ditt.
Derfor vil de suge nettopp ditt blod
Mygg bruker sanseorganene som leser ørsmå, kjemiske spor som kroppen din utsondrer og spesialisert adferd for å finne blodkilder de kan slurpe sef sprekkmette fra.
Utåndet CO2 er et viktig spor for myggen. CO2-en vi puster ut blir ikke umiddelbart blandet med luften, men skaper kortvarige skyer som myggen kan følge. De kan faktisk lokalisere ofrene fra opptil 50 meters avstand.
Du ligger altså der i sengen og sover intetanende ved siden av din make når myggen følger CO2-sporet.. Man skulle tro at det er like sannsynlig at myggen vil ha ditt blod som din makes, men den gang ei:
Når myggen er på en meters avstand, begynner ting å bli personlige. Da tar myggen flere elementer med i beregningen i sine ørsmå hjerner. Slik som hudtemperatur, damp og fargen på klær eller nattdrakt.
Kjemikaliemiksen på kroppen din er avgjørende
Forskere tror imidlertid at den mest relevante faktoren for valg av offer er en kombinasjon av kjemiske variabler som produseres av mikrobene som holder til i huden din. Bakterier gjør svetten din om til forskjellige komponenter som myggen fanger opp med sensorer som ligger i antennene.
Det fins over 300 forskjellige kjemiske komponenter som kombineres i ulike blandinger. Disse blandingene varierer fra person til person ut ifra personens gener og omgivelsene de befinner seg i.
Mennesker som har en større variasjon av mikrober i huden har en tendens til å bli stukket sjeldnere av mygg, ifølge en vitenskapelig artikkel som er publisert i tidsskriftet Plos One.
Ikke kle deg i svart
Det er dessverre ingen ting vi kan gjøre med mikrobene i huden vår. Derfor er det heller ikke så mye vi kan gjøre for at myggen skal velge noen endre enn deg å meske seg på.
En ting kan du imidlertid gjøre: Ikke Kle deg i svart. Og be maken om å kle seg i svart. De blodsugende småkrypene ser nemlig ut til å elske svart, akkurat som Dracula og menneskevampyrene som fremstilles på film.
Artikkelen i El Pais, som Canariajournalen har basert denne artikkelen på sammen med de vitenskapelige rapportene det vises til, er skrevet av Manuel Peinado Lorca, professor ved Life Sciences-avdelingen ved Franklin Institute of North America.