Gryende motstand mot vannkraftverk på Gran Canaria
Et opprop mot en planlagt utbygging av vann- og vindkraftverket Chira-Soria sør på Gran Canaria, har samlet 5500 underskrifter.
Underskriftskampanjen er nå stengt, og underskriftene overlevert Antonio Morales, Gran Canarias president.
En ny kampanje er startet, som hittil har samlet drøyt 3100 underskrifter.
Hensikten med denne er å få minst 5000 underskrifter som skal sendes til EUs kommisjon for miljø, klimaendringer og energi (ENVE), Spanias statsminister, Kanariøyenes president og Gran Canarias president.
Kritikken går primært ut på at det er et stort inngrep i naturen.
Det blir stilt spørsmål ved om levedyktigheten og behovet for kraftverket er godt nok utredet.
"Redd Chira-Soria"
En gruppe kalt Salvar Chira Soria står bak oppropet.
Gruppen har drøyt 1600 følgere på Facebook, og består av 17 organisasjoner innen blant annet miljø, kultur, idrett og naboforeninger.
Salvar Chira-Sorias talsperson, Pedro Hernández, krever at vannkraftverket skal debatteres i parlamentet.
Han inviterer også Gran Canarias president, Antonio Morales, til en debatt om kraftverket, skriver gruppen i en pressemelding.
Morales er en av de fremste forkjemperne for vannkraftverket.
Bygges ut av statlig selskap
Hernández syns også det er uakseptabelt at det han kaller et multinasjonalt kraftselskap blir gitt kontrollen over praktisk talt hele kraftforsyningen på Kanariøyene.
Han viser med det til det statseide selskapet Red Electrica de Espana (REE), som skal bygge ut og drive kraftverket.
Politisk motstander henger seg på
Ana Oramas fra det politiske opposisjonspartiet Coalicion Canarias, har også hengt seg på motstanderne. Hun vil ta saken opp til debatt i kongressen.
Oramas setter spørsmålstegn ved hvorvidt det juridiske grunnlaget for å tildele konsesjonen for kraftverket i 2015 er i tråd med EUs direktiver.
Morales svarer i en pressemelding at Oramas opptrår respektløst overfor Gran Canarias autonome selvstyret, og er ute etter å stikke kjepper i hjulene for prosjektet.
Utbyggingen ville ikke bli realisert hvis de ikke var i tråd med EUs regelverk og nasjonalt regelverk, understreker han.
Begrenset innvirkning på beskyttet natur
Presidenten viser også til at utbyggingen i liten grad berører naturområder som er beskyttet under Natura 2000-nettverket.
Det er ingen vesentlig påvirkning på bevaringsmål for dyr og natur, peker han på.
Utslipp fra et avsaltingsanlegget som skal knyttes til kraftverket vil heller ikke påvirke sensitive maritime vekster nær kysten, hevder han.
Prosjektet har vært gjennom tre offentlige høringer, viser Morales til.
Lager for vindkraft
Det planlagte kraftverket skal fungere som et lager for fornybar energi.
Vannkraften skal produseres i perioder når det ikke er nok vind for vindturbinene på øya.
Kraftverket får en installert effekt på cirka 200 megawatt, og skal kunne dekke cirka en firedel av det totale kraftforbruket på Gran Canaria.
Det er et pumpekraftverk med et lukket kretsløp for vannet, der vann slippes gjennom reversible vannturbiner fra Chira-dammen til Soria-dammen, og pumpes tilbake i perioder med lavt kraftuttak med hjelp av vindkraft.
Selve kraftverket skal ligge i fjellområder. Det skal i tillegg legges 17,5 kilometer rør gjennom Barranco de Arguineguín ned til kystbyen Arguineguín, hvor det skal bygges et avsaltingsanlegg for sjøvann.
Kommunene Mogán, San Bartolomé de Tirajana og Santa Lucía de Tirajana er berørt av utbyggingen.
Budsjettet er på 452 millioner euro.
Flere kontrakter er tildelt, og planen er at utbyggingen skal starte for fullt i år.