Røde Kors-arbeidere trakasseres av rasister på Gran Canaria

Ansatte og frivillige i Røde Kors på Gran Canaria må skjule Røde Kors-vester og emblemer for å unngå å bli trakassert av rasister.

Røde Kors-frivillige blir møtt med alt annet enn kjærlighet av rasister på Gran Canaria fordi de hjelper migranter. Foto: Røde Kors Las Palmas

Årsaken til trakasseringen, er at Røde Kors er involvert i mottak av flyktninger og andre migranter som ankommer i småbåter fra Afrika, og driver flere av mottakene.

De siste månedene har innvandrerfiendtlige krefter blitt svært aktive på Kanariøyene i takt med en økning av småbåter fra Afrika.

Disse rasistene er i stor grad oppildnet av populistiske utspill fra radikale politikere på ytre høyre, skriver avisen El Diario, som har gått dypt inn i temaet..

Røde Kors-ledelsen anbefaler nå at vester og uniformer bare bæres når det er nødvendig, ifølge avisen.

Dette på grunn av de mange hendelsene med trakassering fra rasister de siste månedene.

Den rasismemotiverte trakasseringen er ny på Kanariøyene, og har ikke skjedd under tidligere bølger med flyktninger og andre migranter.

Under flyktningkrisen som toppet seg med over 31 000  ankommende i 2006, ble Røde Kors-frivillige applaudert for sin innsats, og langt ifra trakassert, forteller ansatte og frivillige til El Diario.

Det har også vært mange angrep på flyktninger og migranter som bor i mottakene, både fysisk, verbalt, muntlig og i sosiale medier.

Røde Kors-frivillige forteller til El Diario at folk ropte hatefulle ord hver gang de kom kjørende med mat og juice til de som ble innkvartert i en teltleir i havnen i Arguineguín i oktober.

Det ble blant annet ropt at de frivillige var kriminelle.

Røde Kors-frivillige ble også hindret av aksjonister fra å forlate havnen.

Det har også vært flere innvandrerfiendtlige demonstrasjoner og aksjoner i Arguineguín og Puerto Rico i Mogan kommune på Gran Canaria, og i tillegg noen i Maspalomas og Las Palmas.

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir blir pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Under corona-pandemien blir det også gjort en covid-19-test.

Barn og mødre som kommer sammen med barn, blir ikke pågrepet. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karantene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.

De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres. De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.

Hvis det ikke har vært mulig å organisere retur til hjemlandene i løpet av 60 dager, må de settes fri. De som har gyldig pass, kan da bevege seg fritt.

Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede). Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.

De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania. Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEAR rolle er hovedsakelig å stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det. 

Flyktningmottakene drives av  hjelpeorganisasjonene Røde kors, Hvite kors, Accem og den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IOM.

Definisjonen på ordet rasisme

Rasisme er i smal betydning oppfatninger, holdninger eller handlinger som deler mennesker inn i påståtte «raser» hvor noen hevdes å være mer verdifulle enn andre.

 I dag brukes begrepet rasisme også i vid betydning om flere former for etnisk diskriminering som ikke nødvendigvis bygger på forestillingen om «menneskeraser», men som også skjer på basis av andre kjennetegn som nasjonalitet, utseende, kultur eller religion.

Tags