Åpnet demonisk eske under en helvetes hetebølge på Kanariøyene
Forfatteren Lars Ramslie satt i hetebølge og svevestøv på Gran Canaria og skrev litteratur til A Boxful of Demons, et møte mellom Ramslies litteratur og den norske rockegruppa Motorpsychos musikk.
– Det er noe av det verste jeg har vært med på under en skriveprosess.
Det er nesten så jeg lurte på hva som lurte der nede i mørket, på bunnen av den demoniske esken jeg hadde åpnet, sier Ramslie til Canariajournalen.
40 grader og flueinvasjon
På det verste var det over 40 grader inne på kontoret der Ramslie satt og skrev i en fjellbygd på Gran Canaria, med calima (sand i luften som blåser inn fra Sahara) og utallige fluer.
– Jeg satt tidvis med fluesmekka i den ene hånda og den andre på tastaturet. Og her nede biter de! Fluepapiret ble helt svart i løpet av en dag når jeg endelig fant ut hvor det var best å henge det opp.
– Beelzebub? Et faustisk veddemål med djevelen selv? Gudene vet, men på et tidspunkt vurderte jeg å tilkalle en eksorsist eller noe..
Markerer viktig utgivelse
Motorpsychos album Demon Box kom i 1993, og er av mange regnet som gruppas viktigste utgivelse. På 25-års dagen for utgivelsen har Motorpsycho og Ramslie i samarbeid med Christer Falk skapt A Boxful of Demons.
A Boxful of Demons er en samling av ti LP-er eller CD-er og en Blue-Ray med opptak fra Motorpsychos fremføring av Demon Box under rockemuseet Rockheims utstilling Supersonic i 2015 tre dager på rad.
I tillegg Ramslies essay-bok "From the Horse's Atomic Mouth", 300 sider uheftet fordelt over tre bokser, lagt ned for hånd og utgitt av Falck forlag, og postkort fra konsertene.
Selger djevelsk godt
A Boxful of Demons ble lansert for kronerulling 2. februar, og utgivelsen blir senere i år. Den har allerede solgt djevelsk godt og dratt inn over 900 000 kroner, så noen forbannelse ser ikke akkurat ut til å hvile over samarbeidet mellom Motorpsycho og Ramslie, påpeker forfatteren.
Ramslie var i 2015 en av 15 forfattere som leverte tekst til den 200 sider store essay-boken Supersonic Scientists, som ble utgitt under utstillingen på Rockheim. Også dette bidraget skrev han på Gran Canaria, i likhet med hans to siste bokutgivelser, Liten fugl-bøkene som kom i 2015 og 2016.
Forfatteren holder for tiden på med å sette opp Guernica-spillene på ny med den kanariske teatergruppa Aranul i Agüimes.
Flere Gran Canaria-nordmenn med vind i ryggen
Forfatteren og humoristen Herodes Falsk jobber og bor også på Gran Canaria, hvor han har skrevet en krimbok med handling på øya under hetebølge og calima: Gran Canaria, tre dager i helvete.
Han har også en egen spalte på Canariajournalen: Sikksakk og sidelengs med Herodes Falsk. Nå vender han tilbake til humorscenen med et nytt show for første gang på tolv år.
Etter å ha testet showet med stor suksess på noen mindre scener i fjor, står Brygga Kultursal i Halden for tur 14. mars, og to forestillinger på Drammen Teater, hvor Falsk startet sin karriere for 45 år siden, 16. og 17. mars.
Falsk var en av Norges første, om ikke den aller første, stå-opp-komikeren.
En annen norsk forfatter og musiker som bor og jobber på Gran Canaria, Sverre Knudsen, er for øvrig nominert til Spellemannsprisen for tekstene til albumet VI, som kom i 2017.
Knudsen fikk Spellemannspris i 1980 med gruppen The aller Værste! for albumet Materialtretthet.
En annen nyhet er at to av Knudsens ungdomsbøker, Aarons maskin og Fabrikken uten hjerte, nå skal oversettes til russisk.