Vil bruke norsk modell for oljeutvinning

Visepresidenten på Kanariøyene ber Spanias industri-, energi- og turistminister følge Norges modell hvis det skal utvinnes olje i kanariske farvann.

En av Repsols oljeboringsrigger. Repsol er et spansk oljeselskap som er eid av private selskap i Spania og utlandet, og opererer i mange land. Foto: Repsol.

Debatten om oljeboring i kanariske farvann har blåst kraftig opp etter at Spanias minister for industri, energi og turisme, José Manuel Soria, ba om en utredning om dette tidligere i uken.

Kanariøyenes regjering frykter at regjeringen i Madrid vil la gevinsten fra en oljeutvinning falle i hendene på store, internasjonale oljeselskap, og ikke komme den kanariske befolkningen til gode.

Offentlig eierskap

– Hvis det blir satt i gang leting, og det blir funnet olje, mistenker jeg at statsminister Rajoys regjering går inn for kun å tilgodese et spesielt selskap, sier Kanariøyenes visepresident Francisca Luengo i et intervju i La Provincia i dag.

Hun peker på at det er andre modeller som kan følges hvor oljeutvinningen er offentlig, ikke privat, og viser til at den norske modellen kan overføres til Kanariøyene.

– Herr Soria burde sjekke hvordan det gjøres i Norge. Det må være nasjonalt lederskap, strenge sikkerhetsstandarder, og andre næringsaktiviteter må ikke bli negativt påvirket.

La oss ikke bli flådd her på Kanariøyene, sier hun til La Provincia.

Frykter militær konflikt

Oljefeltene ligger omtrent halvveis mellom Marokko og Kanariøyene, 50-60 kilometer fra Kanariøyene. General Cesar Muro, øverste militære sjef på Kanariøyene, frykter at det kan oppstå en militær konflikt mellom Kanariøyene og Marokko om rettighetene til oljen.

Marokko har gitt konsesjoner til det australske oljeselskapet Tangiers Petroleum Ltd. for å lete etter olje utenfor kysten av Tarfaya.

Konsesjoner for oljeleting i ni felt ved Fuerteventura og Lanzarote ble i 2001 gitt til det spanske oljeselskapet Repsol, men ble trukket tilbake.

Repsol har beregnet at det fins rundt 1000 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i farvannene, hvilket er en betydelig mengde.

Tags