Søker investorer til norsk bølgekraftanlegg på Kanariøyene

Det norske selskapet Langlee Wave Power har inngått bølgekraftavtaler med kunder, øyråd, teknologiske institutt og en industribedrift på Kanariøyene. Nå gjenstår bare finansieringen for å bygge prototypen, som blir installert på Gran Canaria.

Langlees direktør og grunnlegger, Julius Espedal, hevder at Langlees bølgekraftanlegg er kommersielt konkurransedyktig på øysamfunn som har få alternative energikilder. Foto: Langlee Wave Power

– Dette kommer til å fungere, og vi skal gjøre noe ingen andre har klart før – å gjøre bølgekraft sikkert og konkurransedyktig, sier Langlee-grunnleggeren Julius Espedal til Canariajournalen.no.

Klar for kommersialisering

Det er snaue 15 måneder siden Langlee begynte å etablere seg på Kanariøyene. Nå inviterer selskapet investorer og industrielle partnere til å være med i kommersialiseringsfasen for sitt bølgekraftkonsept ”Robusto”.

– Vi har en avtale med Repnaval i Las Palmas om bygging av prototypen, og har gjort en veldig grundig jobb sammen med norsk offshoreindustri for design og beregning av installasjonen.

Selskapet har en investor fra før, og jobber internasjonalt for å finne flere.  

– Dette er et fantastisk interessant prosjekt, både finansielt og for fremtiden, men det kan virke som om investorer i dag er mer opptatt av å sikre pengene sine fremfor å skape noe nytt, sier Espedal.

Stor interesse på Kanariøyene

Industriminister i regionsregjeringen på Kanariøyene, Francisca Luengo, har uttalt Kanariøyene trenger denne type teknologi, og at lokale myndigheter vil støtte videre utvikling av Langlee på Kanariøyene.

Luengo har i egenskap av president for teknologiinstituttet ITC signert en samarbeidsavtale med Langlee om å finne lokasjoner for bølgekraften, og bistå i tilrettelegging av disse.

Øyrådene på Lanzarote og Tenerife har også signert samarbeidsavtaler. Presidenten på Tenerife, Carlos Alonso, ser på utviklingen av Langlee som veldig interessant for Tenerife.

Øyrådet på Tenerife vurderer konkrete investeringer i Langlee-parker gjennom det teknologiske instituttet Iter etter at prototypen har gjennomgått de nødvendige testene.

Sportshotell først ute

Club La Santa på Lanzarote, et sportshotell blant annet blir brukt av det norske håndballandslaget til treningsleir, kan bli den første kommersielle installasjonen på Kanariøyene.

Hotellet har 500 leiligheter og tre svømmebasseng i olympisk størrelse. Det er en stor energikonsument. Den planlagte bølgekraftparken vil i første omgang dekke 50 prosent av energibehovet, med mulighet for fremtidig utvidelse.

Hotellet har som mål å ha 100 prosent fornybar energi, og vil bruke bølgekraften i kombinasjon med solcellepaneler for å nå målet.

Havnemyndighetene viser interesse

Kanariøyenes havnemyndigheter, Puertos Canarias, ser også på bølgekraft som et interessant alternativ.

–Puertos Canarias er interessert i å installere bølgekraft i havner nord på øyene, og Gerachico på Tenerife kan bli første prosjekt, forteller Espedal.

Bølgekraften er også aktuell for avsaltingssanlegg som produserer ferskvann fra sjøvann med bruk av omvendt osmose. Dette krever mye energi, og står for cirka en femdel av energiforbruket på Kanariøyene.

Langlee er i dialog med parter både på Gran Canaria og Lanzarote om dette.

Norsk-spansk utvikling

Langlees teknologi er basert på norsk offshorekompetanse og videre industrialisert i Spania. Designet er tilpasset klimaforholdene ved Kanariøyene, og prototypen er klar for byggestart.

– Vi har i tillegg gjort en grundig jobb på markedssiden, og ser spennende prosjekter framover her på Kanariøyene, sier Julius Espedal.

Skaper lokale arbeidsplasser

Langlees forretningsmodell er å levere komplette bølgekraftparker med serviceavtaler til store forbrukere eller kraftselskaper. Stålkonstruksjonene skal bygges ved lokale skipsverft, mens Langlee produserer generatorsystemet.

Dette reduserer angivelig investeringskostnaden, og det blir skapt kvalifiserte arbeidsplasser lokalt.

Om to år, etter en fullskalaverifisering, skal forretningsmodellen bli videreført til andre områder i verden.

Det primære markedet er øysamfunn som har få alternative energikilder. Der kan Langlees teknologi konkurrere kommersielt både med dieselgeneratorer og offshore vindparker, ifølge Espeland.

Bølgekraft fungerer

– Teknisk sett er bølgekraft ikke lenger umulig. Flere selskap har de siste par årene installert vellykkede prototyper som leverer strøm på nettet, både i Skottland og Portugal. Utfordringen der er at kostnadsnivået for høyt, sier Espedal.

Han peker på at forberedelse for effektiv produksjon og installasjon er like viktig som en solid konstruksjon.

– Dette har vi klart, og vår teknologi vil konkurrere kommersielt. Dessuten har vi prosjekter som sikrer vekst etter en vellykket prototyp.

Norsk, spansk og svensk støtte

Utviklingen har vært finansiert gjennom Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, Invest In Spain og det svenske investeringsselskapet Färna Invest AB.

Langlee har nå engasjert Ernst&Young TAS (Transaction Advisory Services) for å identifisere investorer og partnere som vil være med å gjennomføre neste fase, som er bygging av prototypen og kommersialisering av teknologien.

Langlee

Club La Santa på Lanzarote kan bli de første som får et kommersielt bølgekraftanlegg fra Langlee. Foto: Langlee Wave Power