D-dag i oljekrigen på Kanariøyene
I dag skal spansk høyesterett starte behandlingen av sju klager på at oljeselskapet Repsol er gitt lisens til å lete etter olje ved Kanariøyene.
Klagene kommer fra den kanariske regionsregjeringen, øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote, kanariske institusjoner og miljøgrupper.
Høyesteretts avgjørelse kan bety stopp eller kjør for oljeutvinning ved øygruppen, men oljekrigen vil trolig rase videre uansett, uavhengig av utfallet av rettssaken. Det kan imidlertid ta noen dager før avgjørelsen blir tatt.
WWF klager til EU
World Wildlife Fund meddelte i går at organisasjonen klager Spanias miljødepartements godkjennelse av Repsols miljøkonsekvensanalyse for oljevirksomhet ved Kanariøyene inn for EU-kommisjonen.
Begrunnelsen er at de mener det er i strid med EUs handelsavtale og direktivene for beskyttelse av habitat og miljø.
Miljødepartementet godkjente rapportem 29. mai. I dag ble avgjørelsen kunngjort i en offisiell bulleteng.
Presidenten vil apellere til kongen
Presidenten for regionsregjeringen på Kanariøyene, Paulino Rivero, kunngjør at han vil be om et møte med Spanias kommende nye konge, Prins Felipe, for å forklare hvor viktig det er for Kanariøyene at det ikke blir oljevirksomhet ved øygruppen.
Han ønsker også å møte topplederne hos to av de største aksjonærene i Repsol, CaixaBank og Sacyr.
Vedtok å be om folkeavstemning
Regionsregjeringen vedtok dessuten i parlamentet på mandag å be Spanias regjeringen om at det blir gjennomført en folkeavstemning i oljesaken. Det ble også vedtatt at Kanariøyene skal gjennomføre en uoffisiell folkeavstemning hvis de får nei eller ikke får svar.
Det ble dessuten vedtatt å be om at Repsols miljøkonsekvensanalyse blir lagt ut på ny, offentlig høring fordi det er lagt til mye ny og viktig informasjon i rapporten siden den var på høring.
Vil redusere importen
Industri- energi og turismedepartementet i Spania hevder på sin side at utvinning av olje ved Kanariøyene kan redusere landets oljeavhengighet med ti prosent over en periode på 15-20 år, bidra til lavere strømregninger og redusere energiforsyningens sårbarhet.
Elmundo.es skriver at de har fått tilgang til en intern rapport som viser at Spanias import av hydrokarboner koster 100 millioner euro per dag, og er energiforsyningens akilleshæl.
Spania importerte i 2013 99,72 prosent av det totale forbruket av hydrokarboner.
100 pluss 180 dager
Hvis det ender med at Repsol får prøvebore, vil det ta cirka 100 dager å bore de to første brønnene. Hvis selskapet finner det nødvendig å bore en tredje brønn, vil det ta ytterligere 180 dager fordi denne skal gå mye dypere.
Boringen skal skje fra boreskipet Rowan Renaissance, som for tiden har en dagsrate på 620 000 dollar.
Boringen starter tidligst i oktober, ifølge Repsol.