Undersøker om miljørapporter for oljeboring har blitt forfalsket
Den kanariske regionsregjeringen har leid inn den tidligere høyesterettsadvokaten Jose Antonio Martin Pallin til å undersøke om det er kriminelle uregelmessigheter i dokumenter og prosedyrer for oljeboringstillatelsen Repsol har fått ved Kanariøyene.
Pallin hevder at han vil ha en rapport klar om to uker etter å ha analysert om det har vært grundige, vitenskapelige analyser i oljesaken, eller forfalskninger og tilbakehold av data, skriver Eldiario.es.
Effekten av seismisk aktivitet, mulige virkninger på beskyttede marine arter, fiske og andre risikofaktorer blir studert.
Tar for seg miljøanalysen
Først og fremst er det miljøkonsekvensrapporten Pallin ser nærmere på. Når det er slått fast ut ifra fakta om det er grunnlag for å tro at forfalskninger, korrupsjon eller andre kriminelle forhold foreligger, er neste trinn å slå fast hvem som er ansvarlig.
I utgangspunktet er det personen som har signert godkjenningen av miljøkonsekvensrapporten, i dette tilfellet statssekretæren for miljødepartementet i Spania, som står ansvarlig.
Pallin mener også at Kanariøyene kan ha blitt utsatt for diskriminering fra den spanske regjeringen i og med at miljøhensyn setter stopp for oljeboring ved Balearene og Malaga, men ikke Kanariøyene, hvor miljøhensynene tilsynelatende burde vei minst like tungt.
Oljeskatt påvirker lønnsomheten
Repsols toppsjef, Antonio Brufau, uttalte i går til spanske medier at en særskatt på 8 prosent på oljeutvinning som Spania har vedtatt, kan gå ut over lønnsomheten for en eventuell oljeutvinning ved Kanariøyene.
"Krokodilletårer" som skal avlede oppmerksomheten fra "den store julegaven til Repsol fra Spanias industriminister Soria", som er redusert firmaskatt for oljeselskap, sier Kanariøyenes president, Paulino Rivero, til pressen.
Uten tvil vil fallende oljepriser og svake prognoser for prisutviklingen også spille sterkt inn når Repsol skal vurdere om det vil være lønnsomt å utvinne et eventuelt oljefunn.
Lav oljepris bra for spansk økonomi
Lave oljepriser er imidlertid positivt for den spanske økonomien: Spania har svært lite oljeutvinning fra før, og har hatt cirka 41 000 millioner euro årlig i energikostnader. Hvis dagens oljepris holder seg, kan de redusere importkostnadene med rundt 6000 millioner euro, ifølge anerkjente økonomianalytikere.
Ifølge Repsols beregninger kan Spania redusere importkostnadene for olje og gass med cirka 1500 millioner euro i året i 20 år hvis estimatene for oljereservene ved Kanariøyene holder stikk, basert på prisnivået før prisfallet.
Repsol startet boringen av den første letebrønnen 55 kilometer vest for Fuerteventura 18. november, og er nå klare til å gå gjennom taket på det de mener kan være en oljelomme.