Norsk subseabase på Gran Canaria er i gang

Gran Canaria Subsea Base (GCSB) har så smått startet virksomheten nær industrihavnen i Arinaga sørøst på Gran Canaria, og er klar til å ta imot oppdrag. To norske og et spansk firma er involvert.

Daglig leder i Saga Subsea, Einar Tollaksvik, og Odd Are Tveit, direktør i Otech, viser en fram sin minste undervannsrobot foran GCSBs lokaler i Arinaga sørøst på Gran Canaria. Roboten er dryppende våt etter å ha blitt brukt til trening av robotoperatører i havnen. Foto: Hugo Ryvik

Satsingen er rettet mot subsea-virksomhet i Vest-Afrika, Middelhavet, Brasil og Venezuela.

Otech fra Haugesund og Satocan fra Spania har gått inn med 50 prosent hver i GCSB. Et annet haugesundselskap, Saga Subsea, benytter lokalene i Arinaga som leietaker.

Henter direktør fra Norge

– I januar skal en norsk direktør være på plass i selskapet. Han flytter ned til Gran Canaria med hele familien, sier Odd Are Tveit, direktør i Otech, til Canariajournalen.no.

Tveit er inntil videre hemmelighetsfull om hvem som blir direktør i GCSB.

Leier nå, skal bygge nytt

I startfasen blir virksomheten drevet fra et industrilokale som Satocan eier.

Planen er å bygge en ny base på en 92.000 kvadratmeter stor tomt i et frihandelsområde i Arinaga. Dette er kalkulert til å koste 25 millioner euro, og regningen skal deles likt mellom Otech og Satocan.

Prosessen med å hente inn alle nødvendige tillatelser for bygging og drift er satt i gang. For tiden er det havnemyndighetene som har saken til behandling.

Den nye basen kan i beste fall bli operativ i løpet av tre års tid, mener Tveit. Inntil det skjer blir det fullt drift i dagens nyinnflyttede lokaler.

Dette driver selskapene med

GCSB leverer tjenester til skipsindustri og havbasert petroleumsindustri. Da Canariajournalen.no besøkte de foreløpige lokalene tidlig i desember, var kontorene innredet og i bruk, og i industrilokalene var det første utstyret på vei inn.

Otechs forretningsområde er vedlikehold under vann på skip og andre installasjoner. Grupo Satocan er store i byggebransjen, turisme, fornybar energi, eiendom og havnevirksomhet. Saga Subsea leverer tjenester til subsea- og flerbruksfartøy.

Kopierer Killingøy-basen

Både Otech og Saga Subsea har sin hovedvirksomhet i Killingøy Subsea & Offshorebase i Haugesund sammen med en rekke andre selskaper. Tveit legger ikke skjul på at denne basen danner mal for basen som skal bygges på Gran Canaria.

– Det er ingen grunn til å finne opp kruttet på nytt. Basen på Killingøy har satt en verdensstandard for slike baser, og vi legger opp til å mer eller mindre kopiere denne i Arinaga. Vi skal tilby de samme tjenesten herfra som fra Killingøy, sier han.

26.000 kvadratmeter med bebyggelses skal reises på tomten, resten blir uteområder.

Bedre kaianlegg

Et viktig poeng er å ha kortest mulig avstand mellom basen og havnen, i og med at det ofte er snakk om å flytte på store og tunge gjenstander, påpeker Einar Tollaksvik, daglig leder i Saga Subsea.

Han peker på at kaianlegget i Arinaga er bedre enn det på Killingøy, som angivelig er verdens største subseabase i dag. I tillegg er det gode ekspansjonsmuligheter med ledig tomteareal i området.

Bruker lokal arbeidskraft

På sikt tror Tveit at det kan bli 200 personer som jobber fast på området. Dette skal nesten utelukkende være folk fra Kanariøyene.

I tillegg kommer folk fra leverandører i forbindelse med prosjekter og mobilisering.

Tilbyr verktøy og lagring av utstyr

Saga Subsea leier ut subsea-utstyr og driver med vedlikehold, reparasjoner, utleie av personell og mobiliserings- og mannskapsstøtte, og utvikler en del av verktøyene som brukes i prosjektene selv.  Selskapet tilbyr også preservering, lagring og klargjøring av utstyr i Arinaga.

– Utstyr som skal brukes i Vest-Afrika, Middelhavet, Brasil og Venezuela blir i dag lagret og mobilisert i Norge, og mobiliseringskostnaden er en utfordring. Det er mye tid og kostnader å spare på å frakte det til og fra Gran Canaria i stedet. Fraktavstandene blir mye kortere, understreker Tollaksvik.

Tags