Radøygruppen er på plass i Arinaga
Industriselskapet Radøygruppen, som har hovedsete i Sæbøvågen i Norge, flyttet på mandag inn i Gran Canaria Subsea and Offshore Base, GCSB, i Arinaga sørøst på Gran Canaria.
Radøygruppens hovedvirksomhet er bygging av stålkonstruksjoner som skal brukes i oljeinstallasjoner på havbunnen (subsea). Selskapet driver også med klassing og vedlikehold av rigger og fartøy.
– Vi starter med å bygge opp et verksted i hallene her i Arinaga, og har seks konteinere med verktøy og utstyr på vei som ankommer 6. mars, sier Olav Ståløy, som grunnla Radøygruppen i 1969.
Investerer 400.000 euro
Selskapet skal bruke 400.000 euro det første året på å bygge opp virksomheten på Gran Canaria, og er forberedt på at det kan ta tid før oppdragene begynner å strømme inn.
– Vi er i dialog med noen av våre kunder om oppdrag, men det er ikke signert noen kontakter ennå. Vi må nok belage oss på å demonstrere at vi kan bygge med like høye kvalitet på Gran Canaria som i Norge først, sier Raymond Stordal, som skal lede avdelingen i Arinaga.
Stordal leter for tiden på Gran Canaria etter leverandører som kan skaffe utstyr av ønsket kvalitet til det nye verkstedet. På lang sikt er det aktuelt å bygge opp et større verkstedområde på en industritomt i nærheten.
Strategisk godt plassert
Tanken bak etableringen er at mange av selskapets kunder har aktiviteter knyttet til oljevirksomhet langs Afrika-kysten. Nærheten til dette markedet og en strategisk plassering i forhold til Asia, Amerika og Europa er en viktig faktor, og det er også gode muligheter til å redusere kostnadene ved å ha en base på Kanariøyene.
Reduserte transportkostnader for utstyrsleveranser ved at Gran Canaria er betydelig nærmere Afrika enn det Norge er spiller også inn.
Ståløy, som har besøkt Gran Canaria flere ganger opp gjennom årene, gjorde seg noen tanker om at det var et passende sted å drive selskapets virksomhet, men det var først da de leste om Otechs etablering i lokalavisen at han så en god mulighet til å få hjelp til å etablere seg.
Ståløy og Stordal kontaktet Odd Are Tveit, som leder Otechs virksomhet på Gran Canaria, og ballen ble satt i gang. Beslutningen ble tatt om å flytte inn som leietakere i GCSB.
Ansetter lokal arbeidskraft
– Først etter at dette var bestemt fikk vi kjennskap til ZEC, den spesielle ordningen med lavere skatt og andre økonomiske fordeler for utenlandske firma som vil etablere seg på Kanariøyene, og vi bestemte oss for å benytte oss av dette, forteller Stordal.
Noen av hovedkravene fra ZEC er at selskapene må ansette minst fem personer som er bosatt på Kanariøyene og investere minst 100.000 euro i løpet av det første året.
– Vi har ikke noe problem med å innfri disse kravene, selv om vi ser at det kan bli vanskelig å finne folk med de rette kvalifikasjonene på Kanariøyene, sier Stordal.
Omstillingsdyktig
Avdelingen på Gran Canaria er registret med navnet RadoyGroup Rig and Ship Services SL. Da Ståløy startet Radøygruppen for snart 50 år siden, var planen å drive et landbruksverksted.
– Jeg skjønte fort at landbruk ikke var et godt marked å prøve oss på, så vi satset på leveranser til møbelindustrien i stedet, og det var veldig vellykket, sier han.
Senere ble det store leveranser til Mongstad-raffineriet før skipsindustrien tok mer over med leveranser av porter, luker, rammer og andre stålkonstruksjoner. Deretter tok subsea-leveransene over på 2000-tallet.
Norsk industribølge
Otech var først ute i den lille bølgen av norske industriselskap som har etablert seg på Gran Canaria. Selskapet var på plass i Las Palmas i 2012 og startet GCSB i 2015 sammen med Satocan, et spansk selskap med hovedvirksomhet i innen bygg og konstruksjon.
I 2015 kom også Roll Royce på plass i Las Palmas med et servicesenter for skipsreparasjoner og norsk direktør. Saga Subsea fra Haugesund kom til Gran Canaria i 2016, og oljeserviceselskapet Coast Center Base (CCB) fra Ågotnes utenfor Bergen kom også til Las Palmas i fjor.