Gevinstskatten ved salg av eiendom står for fall i Spania

I Spania er det skatt på gevinst ved salg av bolig, det vil si at du må betale skatt for en beregnet verdistigning for boligen, uansett om du selger med gevinst eller tap. Nå står gevinstskatten for fall.

Salg av eiendom i Spania medfører ufravikelig en gevinstskatt, selv om du ikke har en reell gevinst på salget. Det blir det trolig slutt på. Foto: Pixabay

Skatten heter "Incremento del Valor de los Bienes de Naturaleza Urbana" og er best kjent som "Plusvalia Municipal". 

Den blir betalt som en prosentandel av den verdistigningen skatteverket beregner at eiendommen har hatt i løpet av de årene du har eid den, minimum ett år og maksimum 20 år.

Det spiller ingen rolle om du ikke får bedre betalt for eiendommen enn da du kjøpte den, eller taper penger på salget: Du må betale uansett.

Slik blir skatten beregnet

  • Skatteverkets beregnede verdi i den sist mottatte boligskattregningen (I.B.I)
  • Ganget med antall år som er gått i inneværende år siden første I.B.I
  • Ganget med en koeffisient: Opp til 5 år, 3,1%; opp til 15 år, 2,7%; opp til 10 år, 2,8%;  opp til 20 år: 2,7%
  • = Skattepliktig beløp
  • Ganget med 28% skatt
  • = Beløpet som skal betales for verdistigningen.

Eksempel: En eiendom som har en verdi i siste I.B.I på 50,000 euro og har vært i din besittelse i 15 år. Du må betale i Plusvalia Municipal: 30.000 € x 16 x 2,7% x 28% = 3.628,80 €.

På Kanariøyene var det vanlig at Plusvalia Municipal ble betalt av kjøperen, selv om loven sier det motsatte, og det er fortsatt selgere som prøver seg på dette.

Når kjøperen ikke er skattemessig bosatt i Spania er det vanlig at kjøperen betaler gevinstskatten til kommunen på vegne av selgeren, og at dette beløpet blir trukket fra kjøpesummen i sluttoppgjøret. Det er pliktig å sette av tre prosent av kjøpesummen til statskassen innen én måned etter signering av kjøpekontrakten.

Fersk dom vil få konsekvenser

En dom i konstitusjonsretten fra 15. februar slår fast at denne skatten er i strid med grunnloven. Beskatning av en ikke-eksisterende verdistigning er i strid med grunnlovens paragraf 31.1, heter det i dommen.

Det er ventet at konstitusjonsretten vil dømme på samme måte i forhold til den lokale eiendomsloven, som har samme ordlyd, i en sak som er fremmet i Madrid, skriver forbrukerorganisasjonen OCU på sine nettsider.

Kan kreve pengene tilbake

OCU mener dommen reder grunnen for at tusenvis av mennesker som er ilagt skatt for verdiøkning ved salg av eiendom kan kreve pengene tilbake.

Dette gjelder angivelig folk som har betalt denne skatten innenfor de fire siste årene. Det vil være mest aktuelt for de som kjøpte eiendommen etter 2002 og solgte den i løpet av de siste årene.

I skatteoppgjøret skal det gå frem om du har betalt denne skatten etter salg av eiendom. I så fall kan du søke om at skatteligningen blir gjort om uten denne skatten. Du har rett på disse pengene, ifølge OCU.

Tags