Forbrukerombudet: – Norsk eiendomsmegler på Gran Canaria villeder nordmenn

Forbrukerombudet ber et norskdrevet eiendomsmeglerfirma på Gran Canaria om å endre markedsføringen fordi de etter sigende villeder nordmenn. – Vi ønsker på ingen måte å villede norske boligkjøpere, sier daglig leder i selskapet.

Forbrukerombudet ber Norsk Eiendomsmegling på Gran Canaria om å endre markedsføringen. Foto: Faksimile, Norsk Eiendomsmeglings nettside

Nettsiden til selskapet Norsk Eiendomsmegling er oppbygd slik at forbrukere kan få inntrykk av at selskapet er norsk, og derfor underlagt norsk lov for eiendomsmegling, påpeker Forbrukerombudet.

Selskapet er imidlertid en del av en spanskregistrert meglergruppe, Connect Real Estate, Realtor, og er underlagt spansk regelverk.

Må endre markedsføringen

Nordmenn i utlandet skal ikke villedes, understreker Forbrukerombudet, og ber Norsk Eiendomsmegling om å endre markedsføringen innen 18. mai. Det skal tydelig fremgå at selskapet tilbyr kjøp og salg av bolig etter spansk lovgivning.

Norsk Eiendomsmegling legger i sin markedsføring vekt på at de tilbyr forbrukerne en autorisert megler. Sammenholdt med selskapets navn, mener Forbrukerombudet at denne markedsføringen er "egnet til å skape en uriktig forventning hos forbrukeren om at Norsk Eiendomsmegling bedriver eiendomsmegling underlagt norsk regelverk".

–  Vi ønsker på ingen måte å villede norske boligkjøpere. Vårt hovedfokus å trygge eiendomshandler for nordmenn på Gran Canaria. Vi har på bakgrunn av henvendelsen fra Forbrukerombudet gått igjennom vår markedsføring på nytt og gjort noen endringer for å tydeliggjøre informasjonen som allerede fremkom, sier Sara Nymo, daglig leder i selskapet.

Hevder det skapes feil inntrykk

I Norge er tittelen eiendomsmegler beskyttet, og forbeholdt de som har eiendomsmeglerbrev utstedt av Finanstilsynet.

Forbrukere som besøker nettsidene til Norsk Eiendomsmegling kan få inntrykk av at selskapet er norsk og dermed underlagt norske regler for megling, skriver fagdirektør Tonje Hoved Skjelbostad i Forbrukerombudet i en pressemelding.

– Det spanskregistrerte selskapet må nå endre markedsføringen så forbrukerne ikke villedes til falsk trygghet, skriver hun videre.

Strenge krav i Norge

Skjelbostad viser til at det i Norge er strenge krav til blant annet utdanning, hvordan foretakene organiseres og hvordan megleroppdraget blir utført. Norske forbrukere på boligjakt i utlandet skal ikke villedes til å tro at de får denne sikkerheten når de ikke gjør det, understreker hun.

– Forbrukerne kan dermed risikere å ta en økonomisk beslutning på feil grunnlag, ved at de kjøper en feriebolig av en megler som de tror tilbyr "norsk trygghet", sier Tonje Hovde Skjelbostad

Det norske regelverket har blant annet regler for god meglerskikk, hvilke opplysninger som skal finnes i salgsoppgaven og hvordan budrunden skal gjennomføres. Som hovedregel må man ha bestått eiendomsmeglerstudiet (treårig bachelorgrad) og gjennomført to års praksis for å få eiendomsmeglerbrev.

Forbrukerombudet fører tilsyn med at næringsdrivendes markedsføring, handelspraksis og avtalevilkår i forbrukerforhold er i samsvar med markedsføringsloven.

Bransjeforening leverte klage

Det var bransjeforeningen Eiendom Norge som levert en klage på Norsk Eiendomsmegling til Forbrukerombudet. Eiendomsmeglere i utlandet følges på generell basis ikke opp av Finanstilsynet, da de arbeider under lovgivningen i landet hvor de opererer, ifølge Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

– Men dette selskapet mente vi at både i navn og fremtoning henvendte seg til det norske publikummet med motiver om å fremstå som norske eiendomsmeglere. Det var en rekke forhold på deres nettside, blant annet de Forbrukerombudet påpeker, som vil forlede kunden til å tro at dette selskapet opererer under norsk lovgivning, sier han til Canariajournalen.

Bakgrunnen for at Eiendom Norge ble oppmerksom på det var at Finanstilsynet sendte ut informasjon i januar om at selskapet ikke opererte etter norsk lovgivning, forteller han.

– Vår oppfatning var da at selskapet grovt villedet norske forbrukere, og vi er glad for at Forbrukerombudet har konkludert med det samme og har krevd endringer i selskapets markedsføring. Vi har ikke sendt tilsvarende klage på andre eiendomsmeglere i Spania tidligere.

Advarsel fra Finanstilsynet

Finanstilsynet sendte ut en markedsadvarsel om selskapet 17. januar der det gjøres oppmerksom på at Norsk Eiendomsmegling ikke har tillatelse fra Finanstilsynet som norsk eiendomsmeglingsforetak i henhold til lov om eiendomsmegling. Finanstilsynet har derfor ikke tilsyn med foretaket eller de tjenestene det tilbyr.

I advarselen anbefaler Finanstilsynet både kjøpere og selgere av eiendommer som formidles av foretaket å hente inn nødvendig informasjon i forkant om det lokale regelverket og firmaets ansvar og rolle i eiendomshandelen.

Norsk Eiendomsmegling refser Eiendom Norge

– Det kan virke som om Eiendom Norge er av den oppfatning at eiendomsmegling kun praktiseres i Norge, da de påstår at vi ikke driver med eiendomsmegling, raser Sara Nymo.

Hun hevder at Eiendom Norge på bakgrunn av sin uttalelse må ha sin egen mening om hva en eiendomsmegler er, og viser til Wikipedias definisjon av en eiendomsmegler som "... et selskap eller person som driver megling, kjøp, salg og utleie av fast eiendom".

Nymo understreker at selskapet er registrert med formålet eiendomsmeglingstjenester, og at det dermed ikke bør herske tvil om at de driver med nettopp eiendomsmegling.

– Som bransjeforening for norske eiendomsmeglerforetak skulle man tro at de ville kontaktet oss i stedet for å hause opp flest mulige norske organer med grove feil og antakelser som ikke stemmer. Vi forventer at Eiendom Norge tar ansvar, retter og beklager feilene.

 Har klaget på slagordet

– Eiendom Norge har til og med klaget på vårt slagord: “Så trygt, så enkelt, så norsk”. Hvis de hadde satt seg inn i vårt konsept, ville de nok selv ha konkludert med at dette trolig er den beste måten å beskrive våre meglertjenester, mener Sara Nymo.

Hun fremhever at Norsk Eiendomsmegling er medlem av et av verdens største profesjonsforbund, International Realtor, og at Eiendom Norge har en samarbeidsavtale med disse.

– Vi håper Eiendom Norge er forberedt på å svare på hvorfor de uttaler seg om at Realtor sine 1,2 millioner medlemmer (eiendomsmeglere) ikke er verdige til å kalle seg eiendomsmeglere.

Nymos forklaring på navnet

Sara Nymo forklarer at bakgrunnen for navnet på Norsk Eiendomsmegling er svært enkel, nemlig at de driver med eiendomsmegling.

– Hos oss møter du norske mennesker som bistår kunder med eiendomsmeglertjenester. Noen av disse har utdannelse og autorisasjon fra Finanstilsynet for å arbeide som eiendomsmegler i Norge, i tillegg til spansk meglerutdannelse.

Hun viser til at det er mange nordmenn på Gran Canaria, og at svært mange av disse foretrekker å forholde seg til andre nordmenn – da man slik slipper språk- og kulturbarrierer.

– Vi kan ikke se at vårt merkenavn skiller seg fra andre bedrifter som har spesialisert seg på nordmenn på Gran Canaria, for eksempel norske bakere, norske restauranter, norske frisører, norske håndverkere, norske jurister etc. Likt for alle disse lokale bedriftene er at de består av spanske selskaper hvor man får tjenester tilpasset den norske kundegruppen.

Viser til feilinformasjon

Om markedsadvarselen fra Finanstilsynet sier Nymo at den angivelig kom på grunn av Eiendom Norges klage til Finanstilsynet.

– Finanstilsynet har rettet feil i markedsadvarselen som angivelig var basert på feilinformasjon fra Eiendom Norge. Eiendom Norge og Norsk Eiendomsmeglerforening har ennå ikke rettet feilene i sine publikasjoner, noe som er svært kritikkverdig i deres posisjon. 

Hun hevder at Finanstilsynets markedsadvarsel kun tydeliggjør informasjonen som allerede fremkom på selskapets nettsider; at Norsk Eiendomsmegling er en del av meglergruppen Connect Real Estate, Realtor, og at meglerforetaket er innskrevet for kommersiell virksomhet i Spania, underlagt spansk lovgivning.

– Vi har ingen klagesaker

Nymo har ikke merket noen nedgang i antallet henvendelser fra potensielle kunder på grunn av markedsadvarselen fra Finanstilsynet og pålegget fra Forbrukerombudet, sier hun.

– Vi har ingen klagesaker og stiller oss derfor uforstående til at Forbrukerombudet tar opp dette, da ingen forbrukere er skadelidende eller har klaget. Vi har derimot hatt en utmerket sesong med et stort antall fornøyde boligkjøpere.

Sender klage til Eiendom Norge og NEF

Norsk Eiendomsmegling skal nå svare på henvendelsen fra Forbrukerombudet, forteller Nymo.

– Forbrukerombudet ba oss endre vår markedsføring slik at det tydeliggjøres for forbrukeren at tjenesten innebærer å kjøpe bolig gjennom et spanskregistrert meglerforetak underlagt spansk lovgivning. Det har vi gjort, og vi har skrevet klager til både Eiendom Norge og Norsk Eiendomsmeglerforening for feilinformasjonen de har publisert i denne saken, og håper de retter feilene så snart som mulig.

Nymo understreker igjen at Norsk Eiendomsmegling ikke har noen klager, verken i forhold til selskapets markedsføring eller eiendomshandler, "i motsetning til de fleste meglerhus i Norge".

Det bekrefter at de må gjøre noe veldig riktig, mener hun, og sier at selskapet skal fortsette med målrettet markedsføring slik at nordmenn finner og kan benytte deres meglertjenester og få hjelp av norske meglere med relevant utdannelse på Gran Canaria. 

– Det fins mange andre aktører å klage på

– Vi gjør ikke annet enn det våre konkurrenter har gjort i alle år. Dersom Forbrukerombudet skal sette fokus på vår markedsføring uten en eneste forbrukerklage, finnes det også mange andre aktører å påklage, sier Nymo.

Hun viser til at et søk på Finn.no gir en rekke resultater på utenlandsmeglere som per Eiendom Norges definisjon falskt utgir seg for å være eiendomsmeglere.

– Kan det være slik at om man ikke bruker et norsk domene, er det fritt frem med villedende markedsføring i norske mediekanaler og kritikkverdig meglerpraksis der forbrukerne taper?

– Samtlige av disse markedsfører seg til norske forbrukere via blant annet Finn.no, og omskriver seg selv om eiendomsmeglere. Flertallet bruker også uttrykket norsk eiendomsmegler. Dersom Eiendom Norge mener å presse utenlandsmeglere til å avstå fra å benytte seg av ordet "eiendomsmegling" tror vi de har tatt seg vann over hodet.

Ber Forbrukerombudet kontakte andre meglere i utlandet også

Hun hevder at det fins flere "skrekkeksempler" på meglerpraksis i utlandet som ikke omtales for norske forbrukere, mens Norsk Eiendomsmeglings meglertjenester, som hun hevder faktisk sikrer at slike ting ikke kan skje, omtales som om man forsøker å "lure" norske boligkjøpere.

– Vi synes derfor det er kjempesynd at Eiendom Norge bruker tid på slikt og bruker Forbrukerombudet til å skremme norske forbrukere over til risikofylte eiendomshandler i utlandet.

Nymo ber nå Forbrukerombudet om å kontakte andre utenlandsmeglere slik at forbrukere får like tydelig informasjon fra alle aktører og bransjen kan konkurrere på like vilkår.

NEFs etiske regler er endret

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har nylig endret sine etiske regler slik at eiendomsmeglere som jobber under utenlandsk regelverk ikke har lov til å bruke "MNEF" i markedsføringen.

Tags