Kanariøyene er nest dårligst i Spania på fornybar energi
På Kanariøyene utgjorde produsert kraft fra fornybare energikilder bare åtte prosent av den totale kraftproduksjonen i 2016, viser en ny rapport. Resten var stort sett dieselkraft.
Det er nest dårligst av de spanske regionene etter Balearene, hvor andelen fornybart var seks prosent, ifølge rapporten "Fornybar energi i det spanske elektrisitetssystemet i 2016".
Kanariøyene er også nest dårligst på installert kraft i anlegg basert på fornybar energi med en andel på tolv 12 prosent. Balearene er dårligst også her med bare fem prosent fornybart.
Rapporten er laget av det statlige energiselskapet Red Eléctrica de España (REE).
Stort fornybart-potensial
Til tross for store naturressurser i sol, vind og bølger og et potensial for å utnytte geotermisk varme, er det fortsatt dieseldrevne kraftverk som dominerer på Kanariøyene. Det er imidlertid en endring på gang:
Flere nye vind- og solkraftanlegg er i ferd med å bygges ut eller skal snart påbegynnes, nye utlysninger er på gang, og en utredning om potensialet for geotermisk energi er vedtatt.
Bare 702 gigawattimer
I 2016 ble det produsert 702 gigawattimer kraft fra fornybare kilder på Kanariøyene.
Den installerte effekten i kraftanlegg basert på fornybar energi, nesten utelukkende vindkraft og solkraft, var 335 megawatt.
45,5 prosent fornybart i Spania
For Spania som helhet er det et langt mer positivt bilde for fornybar energi, selv om det har blitt bygd svært lite nytt etter at regjeringens energireform med langt dårligere vilkår for fornybar energi kom i 2014:
Fornybarandelen i Spania var 39 prosent i fjor for produsert kraft, og 45,5 prosent for installert effekt. I regionen Castillo y Leon var andelen produsert kraft fra fornybart var hele 73 prosent.
Den installerte energimiksen i Spania:
- Petroleumsbasert kraft: 37,2 prosent
- Vindkraft: 21,9 prosent
- Vannkraft: 16,2 prosent
- Kullkraft: 9,5 prosent
- Kjernekraft: 7,2 prosent
- Solceller: 4,4 prosent
- Solvarme: 2,2 prosent
- Andre fornybare kilder: 0,8 prosent
- Annet: 0,6 prosent
Produksjonsmessig var petroleumsbasert kraft nest størst etter fornybart med en andel på 23,9 prosent fulgt av kjernekraft med 21,7 prosent og kullkraft med 14,5 prosent.