Strømproduksjonen på Kanariøyene koster 354 euro mer per innbygger
På Kanariøyene er kostnaden for å produsere strøm fra to til tre ganger høyere enn på det spanske fastlandet. Likevel betaler alle konsumenter i Spania det samme for strømforbruket på grunn av statlig prisregulering.
Kanariøyene har Spanias dyreste strøm. Merkostnadene for strømproduksjon på Kanariøyene var i 2017 hele 760 millioner euro, skriver avisen Canarias 7.
354 euro dyrere per innbygger
Det utgjør 354 euro ekstra i året per innbygger sammenlignet med fastlandet.
50 prosent av denne merkostnaden blir imidlertid dekket av alle skattebetalere i Spania gjennom en egen post i statsbudsjettet.
Den andre halvparten blir fordelt direkte på alle strømkonsumenter i Spanias strømregninger.
90 prosent fra dieselkraftverk
Årsaken til de høye kostnadene er at 90 prosent av strømmen på Kanariøyene produseres fra dieselolje, som i utgangspunktet er dyrt og svinger mye i pris over tid.
Dessuten ligger Kanariøyene isolert til langt ute i havet og langt unna det spanske fastlandet, og har ikke noen strømkabelforbindelser hverken til fastlandet eller mellom øyene, unntatt mellom Lanzarote og Fuerteventura.
Det betyr at det er seks isolerte kraftnett som ikke utveksler kraft med hverandre eller fastlandet som kunne bidratt til å balansere kostnadene.
På fastlandet er strømproduksjonen mer diversifisert med energikilder som gir billigere kostnader for strømproduksjon, slik som kjernekraft, vindkraft og vannkraft.
Produksjonskostnadene ligger på 40-50 euro. På Kanariøyene ligger det på 100-120 euro.
I perioder med høy oljepris har merkostnaden for produksjon av strøm vært opptil 600 euro per innbygger på Kanariøyene.
Bygger ut mye fornybar kraft
Etter tiår med nærmest full stopp i utbygging av fornybar energi på Kanariøyene, er det nå full fart i utbyggingen.
Det svært ambisiøse målet til den regionale regjeringen er å komme opp i 45 prosent fornybart innen 2025.
Det ligger blant annet an til en dobling av den installerte vindkraften fra 330 megawatt i 2015 til 660 megawatt ved utgangen av 2018.
En kombinert vind- og vannkraftpark på Gran Canaria som skal dekke cirka en firedel av strømforbruket på øya har byggestart i år.
Flere store solcelleinstallasjoner er på gang etter at Kanariøyene fikk fritak fra Spanias utskjelte solskatt.
I tillegg er det startet utredninger av potensialet for dyp, geotermisk energi, et hittil uutforsket energifelt på Kanariøyene, som trolig har enorme, vulkanske ressurser som kan utnyttes.