Dina semesterbilder på Facebook kan vara olagliga

När du delar bilder på människor från Kanarieöarna på intternet riskerar du att bli en lagöverträdare. Här får du förklaringen.

Mobilfotografering

Personlig integritet gäller också på semestern.

Semesterbilder är en fröjd att dela med dig av för många av oss, men om du inte är försiktig riskerar du att bryta mot lagen med bilderna från din spanska semester.

I Spanien, inklusive Kanarieöarna, råder ett lagligt förbud mot att dela bilder på sociala medier som Facebook eller på annat sätt publicera bilder på människor utan deras samtycke.

Den som har blivit fotograferad kan begära att bilden tas bort inom en månad.

Om det inte händer kan du anmälas till den spanska dataskyddsmyndigheten (AEPD), skriver nyhetsbyrån Efe.

- Lagen är ganska effektiv, även om den rättsliga processen är långsam, säger Víctor Cazurro, doktor i juridik och chef för masterprogrammet i datasäkerhet vid universitetet i La Rioja, till Efe

Enligt lagen om datasäkerhet och garantin för digitala rättigheter i Spanien är det ett brott att publicera bilder på personer fotograferade på en allmän plats utan samtycke från de berörda personerna.

Att ta bilden utan samtycke är inget brott, bara att publicera bilderna. Om du tar en bild på någon och de ber dig att ta bort bilden från kameran har de fortfarande rätt att göra det, och du ska göra som de säger.

Det är dock lagligt att publicera bilder på kända personer offentligt.

Det motiveras med att det är av nyhetsintresse, och är relevant för att vederbörande frivilligt vill ha exponering.

För att väcka åtal krävs att den fotograferade tidigare har krävt att bilden ska tas bort, utan att det har skett.

I lagtexten anses minderåriga vara mogna nog att kräva att dataskyddsmyndigheten tar ärendet från 14 års ålder. För de som är yngre ska föräldrar lämna anmälan.

Den spanska dataskyddsmyndigheten har upplevt en ökning av sådana fall de senaste åren, och har skapat ett separat område på sin webbplats där anmälningar kan lämnas in.

De största sociala medierna och sökmotorerna har också skapat platser där man kan kräva att visst innehåll tas bort.

- Dessa medier har ett egenintresse av att se till att inga brott begås och att regler följs, påpekar  Victor Cazurro.

Observera också att det är förbjudet att ta bilder av polis och polisstationer i Spanien. Många butiker har också egna fotoförbud.

Översättning Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags