Färre båtflyktingar från Afrika

De senaste två månaderna har strömmen av flyktingar och andra migranter som anländer till Kanarieöarna i små båtar avtagit.

Det är inte ovanligt att gummibåtar som denna korsar Nordatlanten från Afrika till Kanarieöarna överlastade med människor.

Det är inte ovanligt att gummibåtar som denna korsar Nordatlanten från Afrika till Kanarieöarna överlastade med människor.

Fram till i somras hade det kommit fler båtflyktingar än vid samma tidpunkt förra året, men minskningen de senaste månaderna har varit betydande.

14 procent ned i år

Resultatet är att det har varit 14,1 procent färre från januari till oktober än vid samma tidpunkt 2021. Från januari till maj var siffran 50 procent högre än förra året.

14 457 flyktingar och andra migranter har anlänt i småbåtar från Afrika under årets första tio månader, enligt migrationssiffror från Spaniens inrikesministerium.

Dessa människor har korsat havet i 323 öppna små båtar.

Avtal med afrikanska länder

- Minskningen av ankomster beror bland annat av att Spanien ingick ett avtal med Marocko tidigare i år, säger Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Malaska.

En del av avtalet gällde ökad kontroll av flyktingströmmen från marockansk sida.

Effektiva insatser i Mauretanien

Tidigare gjordes en överenskommelse med Mauretanien och det, hävdar inrikesministern, är anledningen till att mycket färre flyktingar anländer från detta land.

Grande-Malaska uppgav den 2 november, i samband med ett möte med inrikesministern och Mauretaniens försvarsminister, att de mauretanska myndigheterna stoppar 40 procent av flyktingbåtarna från att segla ut ur landet.

166 flyktingar kom till Kanarieöarna i små båtar från Mauretanien hittills i år.

2021 kom 1957 flyktingar.

Många kampanjer

Under andra kvartalet i år genomförde spanska Guardia Civil tillsammans med den mauretanska polisen, kustbevakningen och gendarmeriet 351 operationer där 28 långa kanoter och 4 344 personer hindrades från att resa till Kanarieöarna.

Den spanska och mauretanska nationella polisen har tillsammans genomfört 125 aktioner i år där 25 kriminella organisationer inblandade i människohandel har upplösts.

Gummibåtar dominerar

På senare tid har det blivit färre träbåtar (pateras) och långa kanoter (cayucos), och betydligt fler gummibåtar än tidigare.

Gummibåtarna har ännu större risk att kantra än träbåtarna.

Skeppsvrak inträffar ofta på den farliga flyktingvägen mellan Afrika och Kanarieöarna. Dödssiffran är hög, och flera båtar har saknats till sjöss under en längre tid. Många av dessa hittas aldrig.

Störst tryck på östra öarna

De senaste månaderna har det varit störst tryck på Lanzarote och Fuerteventura med båtar från Marocko. Mycket få båtar har anlänt till de andra Kanarieöarna.

Båtarna som kommer från Marocko tar vanligtvis många passagerare från fler länder i Afrika än Marocko, inklusive Mali, Guinea Conakry, Sierra Leone och Elfenbenskusten.

En trend i år är att det kommer betydligt fler kvinnor och barn än tidigare.

Hittills i november har fyra båtar med 188 passagerare anlänt till Lanzarote, Fuerteventura och Gran Canaria, enligt larmcentralens siffror.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Tags