Lättare calima under helgen

Calima, det vill säga sanddis som sipprar in från Sahara, rapporteras i helgen av Spaniens nationella meteorologiska institut, Aemet.

Calima (sanddis) er et kjent fenomen på Kanariøyene.

Calima sett från en klippgrotta på Gran Canaria.

På fredagen rapporterade Aemet en lätt calima på de östligaste öarna, och på lördagen något mer calima, med en ökning på eftermiddagen.

Vid 13.30-tiden på fredagen visade mätningar vid Kanarieöarnas luftkvalitetsstationer relativt höga halter av mikropartiklar i luften vid vissa mätpunkter på Fuerteventura och Lanzarote.

Calima-modellen Skyron från Atens universitet förutspår att caliman kommer att dra sig undan på söndag.

Calima på fredag kväll. Illustration: Skyron

Barcelona Dust Forecasts-modellen visar en liknande utveckling.

Dagstemperaturer på 22-28 grader väntas i låglandet på olika platser på Kanarieöarna fram till tisdagen den 16 januari, sedan 20-25 grader på onsdag och torsdag.

Aemet rapporterar också att det kan bli starka vindbyar, särskilt i högre områden i helgen och nästa vecka.

Det är inte uteslutet att det kan förekomma nederbörd i de nordliga områdena, särskilt på de västra öarna.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !