Planerade lyxhus stoppas på Teneriffa

Invånare på Teneriffa har lyckats stoppa byggnation av hotell, lyxlägenheter och en hamn.

Lilla Puertito de Armeñime på Teneriffa har hamnat i verbalt blåsväder. Foto: Ayuntamiento Adeje

Den 11 juni demonstrerade tusentals människor mot utvecklingsplanerna under parollen "Rädda Teneriffa".

Den 31 maj stoppades byggandet av 420 lyxhus i ett praktiskt taget orört naturområde i Puertito de Armeñime söder om Teneriffa tillfälligt av örådet.

Projektet heter "Cuna del Alma" ("Själens vagga"), och ligger i Adeje kommun.

Anledningen till att bygget stoppas är överklagande från Tegüico Cultural Heritage Association om att det kan finnas arkeologiska lämningar i exploateringsområdet.

En inspektion visade att en erforderlig kulturarvsstudie inte hade lämnats in till örådet av exploatörerna, två belgiska familjer.

Flera grupper engagerar sig

Miljöföreningen "Salvar La Tejita" har lämnat in ett överklagande om samma projekt till Kanarieöarnas statliga naturskyddsmyndighet.

Motiveringen är att en urbanisering kommer att göra oersättlig skada på skyddade arter i området.

- Puertito de Adeje-utvecklingen (Cuna de Alma) visar att biologisk mångfald har liten betydelse för utvecklare och politiker, påpekar ledaren för "ATAN", en grupp naturvänner i Temerife under en presskonferens.

Gruppen arbetar för att stoppa den intensiva utvecklingen på ön, och förespråkar en modell där invånarnas livskvalitet ska vara förenlig med naturvård.

Prislappen för bostäder i Cuna del Alma är från 480 000 till 3 miljoner euro.

Bebyggelsen kommer att uppta 550 000 kvadratmeter natur. Byggkostnaden är över 800 miljoner euro.

Adeje kommun beskriver på sina turistsidor El Puertito som ett litet fiskedistrikt, med en unik naturlig enklav med ett marint mikroreservat där gröna sköldpaddor simmar fritt.

På samma plats pågår sedan 2005 ett bevarande-, forsknings- och miljöutbildningsprojekt för den långpigga svarta sjöborren Diadema antillarum.

Stoppat hotell i Granadilla

Protester har också lett till stopp för det planerade lyxhotellet La Tejita, beläget i El Médano i kommunen Granadilla, 2021.

Hotellet skulle ha över 800 bäddar och skulle byggas nära naturreservatet Montaña Roja.

Sommaren 2020 klättrade två aktivister i en byggkran och stannade där i flera dagar.

De krävde att byggarbetet skulle stoppas.

En institution för skydd av den naturliga miljön (APMN), under Kanarieöarnas regering, beordrade att byggnadsarbetet skulle stoppas.

400 000 underskrifter mot ny hamn

Protestgruppen "Salvar Fonsalía" har lyckats stoppa utvecklingen av hamnen i Fonsalía, som aktivister och forskare hävdar är ett hot mot Europas enda valreservat.

Kostnaden för att bygga hamnen beräknas till 200 miljoner euro.

Mer än 400 000 namnunderskrifter samlades in mot utvecklingen.

I oktober 2021 beslutade parlamentet på Kanarieöarna att lägga ner projektet i mer än 25 år efter att planerna kommit på bordet.

Nu ökar även protesterna mot bygget av en motorsportbana på Teneriffa.

Fick inte stoppa hamnen i Granadilla

Ingen lyckades dock stoppa utvecklingen av hamnen i Granadilla till en kostnad av 300 miljoner euro, vilket forskare vid universitetet i La Laguna och Leipzig ansåg onödigt och värdelöst.

Forskarna påpekar att utvecklingen längs kusten och fem miljoner turister om året redan har gjort irreparabel skada på Kanarieöarnas biologiska mångfald.

Fiskbeståndet har minskat med 90 procent de senaste 50 åren och valar utsätts för kronisk stress från sjötrafik och turister, påpekas.

Översättning: Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags