Demonstration för bötfällda husägare

Runt 400 personer demonstrerade på lördagen i Playa del Inglés på Gran Canaria mot att ägare av fritidshus bötfälldes för att de använde dem som permanentboende.

Gran Canaria_Playa del Ingles

Playa del Ingles. 

Det var Palt, en intresseförening för fritidshusägare, som anordnade demonstrationen.

Sex personer fick nyligen böter på upp till över 9 000 euro för att ha bott permanent i fritidshus belägna i områden som är reglerade för turism.

Det är inte tillåtet, enligt regionala lagar.

Undantag görs endast för ägare som kan dokumentera att de har använt fritidshusen som permanentbostad före 2017.

Palt anser att böterna är ett brott mot grundlagen och ett brott mot Högsta domstolens rättspraxis om rätt till egendom och fri uppehållstillstånd.

Det är de första böterna som har utdömts av just den anledningen sedan konflikten om fritidshus blossade upp 2013, då den nuvarande turismlagen infördes.

Merparten av böterna har annars varit i samband med olaglig, oregistrerad uthyrning.

Ett möte hölls för att analysera situationen efter demonstrationen.

Palt har lämnat ett förslag till lagändring, enligt vice ordförande Maribe Doreste. Registrerade fritidshus för uthyrning på Kanarieöarna har för närvarande cirka 68 000 bäddar.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !