Skärpt kontroll på uthyrning av semesterbostäder

Kommuner på Kanarieöarna har planer på skärpt kontroll och reglering av uthyrning av semesterbostäder.

vivienda vacacionales

Semesterbostad på Kanarieöarna. Denna skylt visar att hyresfastigheten har tillståndet i ordning.

Det får hyresföreningen Ascav att se rött.

Ascav är övertygad om att kommunerna vill sluta hyra ut semesterbostäder och avvisar i ett inlägg på sin hemsida planerna helt.

Kommunernas egentliga mål är att avveckla 95 procent av uthyrningen, få ut privatpersoner från uthyrningsverksamheten och helt överlåta uthyrningen till stora förvaltningsbolag och investeringsfonder, hävdar Ascav.

Regleras i lag

Uthyrning av semesterbostäder (viviendas vacacionales) är sedan maj 2015 reglerat i lag på Kanarieöarna. Hyrestillstånd måste sökas. Ett antal kriterier måste uppfyllas.

Regleringen av hyran har varit en källa till konflikter i snart tio år. Fronterna är fortfarande branta. Det har resulterat i flera omgångar i rättssystemet.

Att hyra ut utan tillstånd kan leda till mycket höga böter.

Kanarieöarnas kommunalförbund (Fecam) har arbetat i flera månader för att upprätta ett separat system för reglering, kontroll och sanktioner utöver det som fastställts av den regionala regeringen.

Det senaste mötet om detta hölls den 18 oktober, enligt Fecams inlägg i sociala medier.

Kräver mer kontroll

Ett av argumenten för en kommunal inspektions- och sanktionsordning är att den ska ge en större rättssäkerhet för hyresvärdar och hyresgäster.

Fecam påpekar att det ofta är problem med samlevnad mellan boende och turister i semesterbostäder och att kommunerna i dag inte har behörighet att själva ingripa.

Det finns dock inga planer på att kommunerna själva ska definiera eller begränsa uthyrningen av semesterbostäder i turistkommuner, framhåller Fecam som hävdar att de är positiva till uthyrning av semesterbostäder.

Ett av kommunernas regelförslag är att de som blir av med uthyrningstillståndet ska vägras att hyra ut i fem år.

Det finns också ett önskemål om att uthyrning av semesterbostad ska vägras om någon av de boende i en bostadsrättsförening röstar emot.

Fecam har skickat ut ett förslag till förordning på remiss i kommunerna.

När all input har kommit in önskar Fecam ha möten med hyresföreningen Ascav och turistsektorn för att diskutera frågan, därefter med Kanarieöarnas turistminister.

Chefen för Fecmas turistkommission, Ernesto Nacarro, är förvånad över Ascavs reaktion och avfärdar påståendena.

Många kanariska familjer har en stor del av sina inkomster från sådana uthyrningar och många utlänningar som köpt semesterbostad bygger sin finansiering på att hyra ut delar av året.

På Gran Canaria hade från och med maj i år uthyrningslicenser beviljats för ​​9 898 semesterbostäder (Vivienda Vacacional), enligt turistbyråns register.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no